Egymilliárd forintba is kerülhetett a megyék átnevezése

Még mindig nem lehet tudni, hogy mennyibe került az adófizetőknek a megyék átnevezése vármegyékké. Hivatalos válasz nincs, de egyes számítások szerint a nagyságrend elérheti az 1 milliárd Ft-ot. Az mindenesetre most az Átlátszó közadatigénylése nyomán kiderült, hogy a közutak mentén 589 tábla cseréje 36 millió Ft volt. A hivatalok, intézmények átnevezésének összegét – jó közelítéssel – éppen megyénk 2020-as névváltozásának költsége segíti megbecsülni.

2020 nyarán a Csongrád Megyei Kormányhivatal és gyakorlatilag az összes hivatalos megyei elnevezést le kellett cserélni. A névváltoztatás komoly átállásal járt, de a kormánymegbízott akkor azt mondta, a költségek nem lesznek magasak.

Ami költséggel jár, az az épületeinken elhelyezett szervezeti egységeinket megnevező táblák változása, arculati falak, arculati elemekben a kormányhivatal megnevezésének a megváltoztatása, illetve a bélyegzők cseréje. Ez nagyságrendileg 1-2 millió forintot fog jelenteni a hivatal részére

– fogalmazott Juhász Tünde kormánymegbízott 2020 májusában a Szeged TV-nek.

Többe került Lázár János ötlete. A 2020 szeptemberi Magyar Közlönyben megjelent, hogy 35 milliót biztosítottak a Csongrádról Csongrád-Csanádra átnevezés költségeire. Ez az összeg az utak melleti megyetáblák cseréjét nem is tartalmazta.

Ezután lettek a megyék vármegyévé. Ha az egy megyére jutó 35 milliót megszorozzuk 19-cel, már is 665 milliónál járunk, inflációszorzó és megyehatár táblák nélkül. Most az átlátszó.hu közadat igénylésben kérte ki a Magyar Közút Zrt.-től, hogy mennyibe került a vármegyetáblák kihelyezése. Az állami cég azt írta válaszában, hogy az országos közút hálózaton a kezelésükben lévő megyetáblák-vármegyetáblák 589 darab cseréjiért összesen, valamivel több mint 36 millió forintot fizettek.

Mellár Tamás május végén az Országgyűlésben írásbeli kérdést tett fel az átkeresztelés teljes költségét firtatva. Válaszként annyit írtak, hogy a kiadások pontos összege csak később lesz meghatározható. Máshol megjelenő költségeket is feltételezve, összességében egyáltalán nem túlzás azt állítani, hogy a vármegyésítés körülbelül 1 milliárd forintjába kerülhetett a magyar adófizetőknek.

ÁtlátszóCsongrád-Csanád Megyei KormányhivatalJuhász TündeMellár Tamásnévváltástáblavármegye