Régészeti kerékpártúra lesz Kökénydombhoz

Frissítés: a Tornyai János Múzeum közölte, az időjárási viszonyok miatt elmarad a kökénydombi kerékpártúra, tárlatvezetés lesz helyette, a túrát később pótolják.

Kerékpáros, „terepbejárásos” finnisszázs lesz szombaton a szegedi egyetem régészeti tanszékének kutatási eredményeit bemutató kiállításhoz kapcsolódóan, a leletektől a lelőhelyeig.

A gyülekező május 20-án lesz 8:30-kor a Tornyai János Múzeumnál, ahol a Hétköznapok Vénuszai állandó tárlaton, illetve a Mit adott Hódmezővásárhely a magyar régészetnek? című időszaki kiállításon Csányi Viktor régész-muzeológus mutatja be a világhírű újkőkori leleteket.

A nagyjából 15 km-es kerékpártúra a múzeumtól a kishomoki bicikliúton, majd Kopáncstól alsóbbrendű köves, végül földúton érkezik meg Kökénydombhoz. A lelőhelyet és Banner János 1929-től kezdődő feltárásait Csányi Viktor régész ismerteti.

A visszaút (szintén kb. 15 km) a Hódtó-Kis-tiszai-csatorna menti földúton Batidáig, majd a lelei kerékpárúton érkezés a Síp utca irányából Hódmezővásárhelyre.

Csányi ViktorkerékpározásProgramajánlórégészetTornyai János Múzeum