Jászai Mari-díjas lett Pikali Gerda

Hódmezővásárhely szülötte is megkapta a Jászai Mari-díjat az 1848-49-es forradalom és szabadságharc emléknapja alkalmából rendezett ünnepségen a Pesti Vigadóban.

Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter, Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium parlamenti államtitkára és Závogyán Magdolna kultúráért felelős államtitkár számos színművészt tüntetettki Jászai Mari-díjjal, köztük van Pikali Gerda is.

A színésznő kiemelkedő színművészeti, színészi, rendezői, dramaturgiai és színháztudományi, színházelméleti tevékenysége elismeréseként kapta az elismerést.

Pikali Gerda a vásárhelyi Bethlen Gábor Református Gimnáziumban végzett magyar-történelem szakon. 1996-ban ezredmagával jelentkezett a Színház- és Filmművészeti Egyetemre, ahová végül 17 főt vettek fel. Ekkor még nem érettségizett le, de már bekerült az egyetemre, ahol Kerényi Imre osztályában tanult. 1998-ban a Madách Kamara Mezítláb a parkban c. színdarabjában helyettesítette Für Anikót.

Az utolsó tanévben megkapta Éva szerepét az Ember tragédiájában, melyet 1999-ben mutattak be a Madách Színházban. 2000-ben végzett az egyetemen, de már az előtte lévő évtől kezdődően tagja volt a színháznak, ugyanis az előadás hatására szerződtették. Több színháztársulatnak is a tagja lett, szerepelt filmekben, sorozatokban, dolgozott műsorvezetőként is – sokaknak a Jóban rosszbanból is ismerős lehet ismerős, aminek a tavalyi befejezéséig szereplője volt.

2021 novemberében megkapta a Vásárhelyi Művészeti Díjat, amit meghatottan vett át a BFMK-ban tartott ünnepségen.

díjelismerésmárcius 15Pikali Gerdaszínészünnepség