A vásárhelyi tankerületi központ minden nap több mint 3 milliós adósságot csinált októberben

A hódmezővásárhelyi és megyei állami szervek tartozása az egekbe szökött az elmúlt hónapban.

Kész ráfizetés az állammal üzletelni – szűrhető le a Magyar Államkincstár legfrissebb táblázatából, amelyen bemutatják mennyivel nőtt az egyes költségvetési szervek adósságállománya októberben. A közlés szerint 42,1 milliárd forinttal lett több a különböző hatóságok és intézmények tartozása a múlt hónapban, amelynek utolsó napján a szállítókkal és szolgáltatókkal szemben mintegy 120 milliárd forint hátralék halmozódott fel.

Ez idáig az egészségügyi ellátóhelyek hozták össze a tartozások zömét, ám az előző hónapban szinte az összes területen felszaporodtak a kifizetetlen számlák.

  • A Csongrád-Csanád Megyei Egészségügyi Ellátó Központnál 683 millióról 801 millió forintra,
  • a Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrumnál 8 millióról 23 millió forintra,
  • a Hódmezővásárhelyi Tankerületi Központnál 6 millióról 103 millió forintra nőtt a tartozásállomány októberben.

A megyei szervek is elvesztették a megbízható kifizetői státuszukat.

  • A Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatalnak 106 millióról 298 millió forintra,
  • a Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-Főkapitányságnak 521 millióról 778 millió forintra,
  • a Csongrád- Csanád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságnak 75 millióról 103 millió forintra,
  • az Alsó-Tisza-Vidéki Vízügyi Igazgatóságnak 32 millióról 237 millió forintra hízott az adóssága a múlt hónapban.

A „kifizetési stopról” rendelkező eredeti, nem nyilvános kormányhatározatról a Telex írt szeptember végén, eszerint azt a kormány október 31-ig a felügyelete alá tartozó szerveknél rendelte el, és ez alól csak néhány kivétel van, például bérek, uniós programok, oktatási, egészségügyi és szociális finanszírozás.

A Pénzügyminisztérium közleményében azt mondta akkor, hogy ez nem általános kifizetési stop, nem arról van szó, hogy a tárca által is felsorolt kivételeken – ideértve a nyugdíjakat is – túl semmit nem lehet kifizetni, hanem arról, hogy “a fegyelmezett, takarékos gazdálkodás” jegyében a költségvetési szerveknél minden további kifizetés a Pénzügyminisztérium engedélyéhez kötött.

adósságCsongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ Hódmezővásárhely-MakóCsongrád-Csanád Megyei Katasztrófavédelmi IgazgatóságCsongrád-Csanád Megyei KormányhivatalCsongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányságHódmezővásárhelyi Tankerületi KözpontMagyar Államkincstár