Karikó Katalin átvette a Tel Aviv University díszdoktori címét is

Tudós nőket motiváló és a fehérjepótló terápiát bemutató előadásokat tartott Izraelben Karikó Katalin. Az mRNS-alapú orvosi technológiát felfedezéseivel megalapozó magyar biokémikus 2022. május 12-én vette át a Tel Aviv University (TAU) díszdoktori cím kitüntetést. A Szegedi Tudományegyetem kutatóprofesszora a közel-keleti ország második legnagyobb városában kapta a hírt: a 2022-es Warren Alpert-díj egyik kitüntetettjének is őt választották.

„Magyarország/USA, biokémikus és a BioNTech alelnöke” – így mutatták be Karikó Katalint, a Szegedi Tudományegyetem kutatóprofesszorát a Tel Aviv University honlapján és 2022. május 11-13. közötti rendezvényein.

Hogyan győzik le a hatalommal rendelkező nők az akadályokat? A kérdés mögötti összefüggésekre kivételes rálátást nyújtott az a 2022. május 11-i kerekasztal-beszélgetés, amelynek kitüntetett szereplője volt Karikó Katalin. „Kutatás, innováció és globális politika” címmel rendezte meg a TAU a Boris Mints Intézet (BMI) 7. konferenciáját. A díszvendég, Karikó Katalin „Az mRNS technológia és annak hatása a fenntartható jövője” címmel tartotta meg előadását.

Archív fotókkal tűzdelt video-portré mutatta be a TAU 2022. évi díjazottjait. Karikó Katalin elmondta, hogy magyar biokémikus, megmutatta a szegedi egyetem PhD doktoravatóján készült fényképet. „Régi álmom volt, hogy tudós legyek” – fogalmazott. Aláhúzta: az mRNS titkai kutatásának az elsőszámú célja a terápia volt. „Nagyszerű dolog tudósnak lenni! Új kérdésekkel, új rejtélyekkel kell szembe nézned, és akkor olyan nagy öröm, amikor megértesz valamit, amit senki más nem ért” – mondta.

Úttörő kutatásaiért és a Covid-19 betegség elhatalmasodását és megelőzését szolgáló mRNS-alapú vakcinák kifejlesztésében játszott kulcsszerepéért a Tel Aviv University díszdoktori címet adományozott a világhírű, az Amerikai Egyesült Államokban, Magyarországon és Németországban is kutató biokémikusnak. Karikó Katalinnakez a TAU-oklevél az ötödik díszdoktori címe. A TAU díjátadó ceremóniája itt megtekinthető.

Karikó Katalin 2022. május 13-án avató beszédet mondott a TAU Sagol Center Regeneratív Gyógyászati Intézet megnyitóján.

Karikó KatalinTel-Avivterápia