Menthetetlenül elkezdődött a pollenszezon, mit tehetünk, ha érintettek vagyunk – a vásárhelyi háziorvos válaszol

Megkezdődött az idei a pollenszezon, ami komoly próbatétel lesz az allergiás betegek számára. Az enyhe tél és a szárazabb tavaszi időjárás miatt ugyanis nagyobb lehet a levegő pollenkoncentrációja az átlagosnál, így súlyosabb tüneteket tapasztalhatnak az allergiások. A hatékony terápia kialakítása és a gyógyszerek beállítása mellett életmódbeli változásokkal is javítható az allergiások élete.

Jelenleg a nyírfa és az eperfélék okozzák a legtöbb gondot az allergiásoknak. Közepes koncentrációt jeleznek a műszerek a pázsitfű, a platán, a juhar és a tölgy esetében, de rövidesen igen intenzíven fogjuk érezni a bükk, a dió és a csalánfélék virágporát is. Ezeknek a növényeknek a pollenje most nagy mennyiségben száll a levegőben, így sokan tüsszögnek, és a könnyező szemek is jelzik, hogy fel kell készülni a védekezésre.

Érezhetően az utóbbi hetekben többen lettek a légúti, allergiás tünetekkel jelentkező betegek, hiszen beindult a tavaszi pollenszezon, sőt már a nyárinak az elejét is érezzük, nyilatkozta a Vásárhelyi TV-nek Dr. Mekkel Gabriella háziorvos.

Az elmúlt évek tapasztalatait felhasználva készülhetünk a nehéz időkre. A gyakori hajmosás, ruha- és ágyneműcsere, illetve pollenszűrős szúnyoghálón keresztüli szellőztetés segíthet a tünetek enyhítésében.

Mindenkinek azt mondjuk, hogy minél kevesebbet tartózkodjon a szabadban, különösen akkor, ha tudja, hogy az adott pollenre allergiás, aminek éppen a szezonja van, mechanikai szűrőberendezések, ablakra szerelhető szűrőbetétek, légtisztítók, mondta Dr. Mekkel Gabriella.

Természetesen a gyógyszeres kezelést is ajánlják a szakemberek. Tablettákkal orrcseppekkel, súlyos esetekben injekciókkal is lehet enyhíteni a tüneteket. Fontos, hogy sokat mozogjunk, így tarthatjuk karban az immunrendszerünket. Az igazán nagy betegrohamra július elejétől számítanak az orvosok, ugyanis ekkor kezd virágozni a parlagfű, ami a legtöbb allergiásnál súlyos tüneteket okoz.

allergiaegészségpollen