Gyógyultan távozott a harmadik műtüdőre kapcsolt kismama is Szegedről

Gyógyultan távozott otthonába az SZTE SZAKK Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézet Intenzív Osztályáról az a két kismama, akiket 2021 decembere és 2022 februárja között a koronavírus-járvány okozta súlyos tünetek következményeként ECMO gépek segítségével műtüdőre kapcsolva láttak el a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ munkatársai. A sort 2022 áprilisában egy harmadik, szegedi anyuka követt. Őt több mint 100 nap után engedték haza.

,,Az édesanya koronavírusos volt, amikor a gyermeke még 2021 decemberében világra jött, tünetei ezt követően súlyosbodtak. Először a COVID-Intenzív Osztályra került, állapota azonban a szakszerű és gondos kezelés ellenére folyamatosan romlott. A kismama ezért átkerült az SZTE SZAKK AITI, Intenzív Osztályára, ahol 70 napig tartó, ECMO-gép segítségével műtüdő kezelést végeztünk. Ezt követően pár hétig szükséges volt a lélegeztetése, majd hosszú napokig készültünk arra, hogy fokozatosan felébresszük” – idézte fel a történteket Prof. Dr. Babik Barna, az SZTE SZAKK Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézet igazgatója.

A professzor a nem mindennapi esetek kapcsán kiemelte: a szakmai kihívás mellett egyszerre volt lelkileg felemelő és megterhelő, hogy a műtüdővel kezelt kismamák mind a hárman közvetlenül azelőtt, hogy súlyos állapotba kerültek volna, életet adtak harmadik gyermeküknek. Elmondta, a gyógyító személyzet számára is csodálatos élmény volt, ahogyan visszataláltak az életbe az anyukák, és telefonjukat erőtlenül forgatva rácsodálkoztak legkisebb babájukra, akiket hazamenetelükkor életükben először ölelhettek magukhoz.

intenzívKoronavírus-világjárvány (COVID-19)SzegedSzent-Györgyi Albert Klinikai Központszülés