A döntőig jutott Benczur Sándor mestercukrász: különleges fahéjas-szedres sütit készített

Benczur Sándor mestercukrász egy újabb csoda süteményt készített, amivel nevezett a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete által meghirdetett versenyre, és a különleges finomsággal egészen a döntőig menetelt.

A hódmezővásárhelyi Marcipán cukrászda mestercukrásza direkt erre az alkalomra álmodta meg a pirított mandulalisztes vajas piskótát, amelynek a belsejébe fahéjas-szedres tölteléket rejtett el.

Az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus tiszteletére meghirdette Ipartestületük a NEK Sütemény pályázatot. Vojtek Éva volt ennek a kezdeményezésnek az ötletadója. Hosszas tervezgetések után az egyeztetések következtek, először Dr. Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek, metropolita segítségét kérték, hogy egyházi szempontok alapján véleményezze a kezdeményezést. Szép számmal érkeztek nevezések, végül 16 remek sütemény versengett a továbbjutásért.

Így jutott a döntőbe Benczur Sándor süteménye is, a szempontok között az is szerepelt, hogy a finomságok hűtés nélkül tárolhatók és lehetőleg egyenként is csomagolhatóak legyenek. A pályázat célja az volt, hogy a győztes süteménnyel emléket állítsanak az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusnak, és nem titkolt remény az sem, hogy hosszú éveken keresztül megtalálható legyen majd a magyar cukrászdák választékában.

A pályázat kiírásában a sütemény jellegzetes, meghatározó ízének kialakításában olyan alapanyagok felhasználását javasolták, melyek a Bibliában is megjelennek, ilyen a füge, a datolya, a gránátalma, a szeder, a mandula, a dió, a pisztácia, a bab, vagy az olívaolaj.

Benczur Sándorcukrászmarcipán cukrászkapiskótaverseny