Lázár arról győzködte Orbánt, a vidéken élők támogatása hozhat sikert

Egyre élénkebb az országos politikában Lázár János, aki az agráregyetem alapítványához került közvagyont nem engedné magánosítani.

Egy mai sajtóhír szerint arról győzködte Lázár János Orbán Viktor miniszterelnököt, és a megbeszélésen rajtuk kívül még részt vevő kormánytagokat, hogy a 2019-es önkormányzati választások után a menekülőút a Fidesz számára a vidéken élők támogatásának megnyerése – s a nem hivatalos beszámolók szerint nem volt hatástalan Lázár érvelése.

A Mfor.hu arról írt, hogy Hódmezővásárhely országgyűlési képviselője a felsőoktatási alapítványi világ eddig ismert működési modelljétől eltérő filozófiát vall, nevezetesen, Lázár Jánoshoz köthető szándék van arra, hogy a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemért Alapítvány vagyona deklaráltan, garanciákkal körbebástyázva őrizze meg közvagyon jellegét. A hírek szerint az agráregyetemnél kínosan akarnak ügyelni arra, hogy ne legyen definíciós vita, s mindenki számára egyértelmű legyen, hogy ez a vagyon bizony közvagyon. Ennek érdekében rögzítenék, hogy az alapítói vagyon nem elidegeníthető, csak a hozamokból lehet gazdálkodni. 

A cikk szerint a vásárhelyi honatya fejében egy olyan vagyonportfolió körvonalazódik, amely szinte bizonyosan újabb belső politikai vitákat fog kiváltani a Fideszen – és a kormányon – belül. Lázár például szeretné megkapni az alapítvány számára a Szerencsejáték Zrt. 49 százalékát kitevő részvénycsomagot. A szerencsejáték márpedig Rogán Antal és körének felségterülete.  

Lázár JánosMagyar Agrár- és Élettudományi Egyetemért AlapítványOrbán Viktor