Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Biztos ami biztos: a Sándor-palota nem foglalkozott kegyelmi kérvényekkel

Legalábbis 2024-ben, az egymást követő második negyedévben. Ez tehát azt jelenti, hogy Novák Katalin kegyelmi botrányának ,,előestéjén” sem születtek ilyen döntések, de azóta sem, hogy Sulyok Tamás hivatalba lépett.

A hvg.hu, az igazságügyi tárca második negyedéves statisztikája alapján írja, hogy 2024-ben egyáltalán nem döntött az államfő kegyelmi kérvényekről, sem az év első, sem a második negyedévben.

Ez azt jelenti, hogy mára több száz kérelem lehet, ahogy írják, parkolópályán. Az adatokból tehát az derül ki, hogy az év első hónapjában, a kegyelmi botrány kipattanása előtt, már Novák Katalin sem foglalkozott kegyelmekkel, és ezt a ,,mintát” egyelőre folytatta a márciusban hivatalba lépő Sulyok Tamás.

A portál emlékeztet arra, hogy törvényi előírás, kötelezettség nincs arra nézve, hogy a beérkezett kegyelmi kérvényekről milyen határidővel kell döntenie az államfőnek, viszont olyan sem fordult elő 1990 óta, hogy egy teljes fél éven át szüneteljen a kegyelmezés.

Pontos számot nem tudnak, nem lehet mondani hivatalos tájékoztatás híján, de a HVG azt írja, tavaly ilyenkor, fél év alatt, időarányosan már 203 kegyelmi döntés volt, vagyis akár most is lehet ennyi lezáratlan akta, amely az államfői döntésre vár. Sőt, teszik hozzá, az elmúlt 20 év átlaga még több, évi 800 körüli kegyelmi kérvény volt. Igaz, az évek között nagy a szórás, 3-4-szeres különbség is előfordult. Történelmileg a legtöbb a 2007-es 1378 darab volt, míg 2022-ben csak 367 kérelem volt.

Igaz, tegyük hozzá, azon kegyelmi döntések, amelyekből többek között a K. Endre-botrány is kipattant, a I. Ferenc pápa látogatásának apropóján születtek meg, a hivatalos közlés szerint.

Július elsejével lépett életbe az Alaptörvény tizenharmadik módosítása, amelynek az értelmében az államfő többé nem adhat kegyelmet bizonyos, kiskorúak sérelmére elkövetett szándékos bűncselekmények ügyében, illetve ezentúl a köztársasági elnöki kegyelemhez nem leszz szükség az igazságügyi miniszter ellenjegyzésére.

Kép forrása: Sulyok Tamás Facebook oldala

vmc_kozlemeny

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!