Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Vizsgálat indult Marine Le Penék kampányfinanszírozása miatt, Mészáros bankja is érintett

Az MKB Bank több mint 10 millió euró hitelt folyósított a francia Nemzeti Tömörülés részére a 2022-es elnökválasztási kampányhoz.

Franciaországban számos rejtett politikai finanszírozási ügyet követően 1988-ban hoztak egy törvényt, amellyel azt szerették volna elősegíteni, hogy a kampányköltések átláthatóbbá váljanak. Ahhoz, hogy a jelöltek jogosultak legyenek a költségeik megtérítésére, a választások után két hónappal be kell nyújtaniuk a számláikat a független hatóságként működő illetékes hivatalhoz, amely ellenőrzi, hogy minden a szabályoknak megfelelően zajlott-e és ennek megfelelően hagy jóvá vagy utasít vissza költéseket.

A politikai finanszírozással foglalkozó nemzeti bizottság korábban leadott jelentése alapján vizsgálat indult sikkasztás, hamisítás és csalás gyanúja, illetve egy választási kampányban részt vevő jelölt hitelfelvétele miatt Marine Le Pen 2022-es – vereséggel végződött – elnökválasztási kampányával kapcsolatban – írja a Le Monde beszámolója alapján a HVG.

A szélsőjobboldali politikus kampányához 10,7 millió eurót (mostani árfolyamon közel 4,2 milliárd forint) hitelt kapott az MKB-tól. A Financial Times akkor úgy értesült, hogy a hitelt a magyar bank Orbán Viktor miniszterelnök személyes utasítására folyósította, aki köztudottan Le Pen-t támogatta a francia elnökválasztáson.

Marine Le Pen összesen közel 11,5 millió eurót fordított 2022-es, harmadik elnökválasztási kampányára és a bizottság ugyanezen év decemberében nem hagyta jóvá a pártjának, a Nemzeti Tömörülésnek, hogy elszámoljon több mint 300 ezer eurót buszbérlési költséget. Le Pen fellebbezett, majd elengedte az ügyet.

Le Pen ellen tavaly tavasszal parlamenti vizsgálat is indult moszkvai kapcsolatai miatt. Az eset elsősorban egy olyan 9,4 millió eurós hitelről szól, amelyet 2014-ben egy cseh–orosz bank folyósított neki és az akkor még Nemzeti Frontnak nevezett pártjának. Akkor határozottan tagadta a felmerült vádakat, amelyek szerint kapcsolatban állna Vlagyimir Putyinnal. Ki is jelentette, nem tudta, hogy a kampányát hitelező orosz bank igazgatója közeli kapcsolatot ápol az orosz állammal.

Az MKB Bank Nyrt. 2023 tavaszán a Budapest Bank Zrt-vel és a Takarékbank Zrt-vel együtt beolvadt az akkor megalakuló Magyar Bankholding Nyrt-be, amelynek 50%-os tulajdonjoga Mészáros Lőrinc kezében van.

A Nemzeti Tömörülés egyébként vasárnap a korábbi várakozásokkal ellentétben csak a harmadik legtöbb mandátumot érte el a francia nemzetgyűlési választáson, így nem tudták elmozdítani Emmanuel Macron elnököt. Hétfőn pedig kiderült, hogy csatlakozik Orbán Viktorék frissen alapított Patrióták Európáért nevű európai parlamenti frakciójához.

vmc_kozlemeny

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!