Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Vásárhelyi csapat is részt vesz a szegedi Martin György Néptáncfesztiválon

Pénteken délután a résztvevő együttesek zenés felvonulásával elkezdődik a Martin György Néptáncfesztivál Szegeden. A háromnapos rendezvényen Hódmezővásárhely egyik nevezetes néptánccsapata is részt vesz.

A július 12-14. között megtartott fesztiválon az együttesek zsűri előtt mutathatják be új koreográfiáikat, a szakemberek pedig értékelik és díjazzák a produkciókat. A szervezők néhány éve döntöttek úgy, hogy a rendezvényen az ifjúsági csoportok számára kínálnak szakmai megmérettetéssel egybekötött bemutatkozási lehetőséget is, hiszen a hozzáértők szerint „ez a korosztály már birtokában van annak a tánctudásnak, amellyel képesek teljes esztétikai élményt nyújtani, miközben a lelkesedésük, szenvedélyük, odaadásuk páratlan”.

Idén nyolc együttes csoportjai mutatkoznak be a fesztiválon, a házigazda Szeged Táncegyüttes mellett az Alföld Néptáncegyüttes Csongrádról, a hódmezővásárhelyi Árendás Néptáncegyüttes, a Bartók Táncegyüttes Békéscsabáról, a Dobbantó Néptáncegyüttes Szegvárról, a Terbete Néptáncegyüttes az erdélyi Zilahról, a szolnoki Tisza Táncegyüttes, a Tiszavirág Néptáncegyesület Deszkről, illetve az utóbbival azonos nevet viselő csapat Szegedről. A fesztivál zenekara az országosan ismert Juhász zenekar lesz.

Pénteken délután a résztvevők népviseletben, zenés kísérettel a Széchenyi térről indulva a Kárász utcán keresztül a Dugonics térre vonulnak, ahol a fesztiválmegnyitón ízelítőt adnak műsoraikból. Szombat este a Kisszínházban az együttesek zsűri és közönség előtt mutatkoznak be. Emellett a fiatal táncosok szakmai programokon is részt vehetnek; rendeznek táncbemutatókat, a zsűri részletes szakmai értékelést nyújt a produkciókról, a fesztivál hagyományaihoz híven pedig a napi programokat hajnalig tartó táncház zárja.

Szegeden 1966-ban rendeztek első ízben nagyszabású nyári néptáncfesztivált. Az 1970-es évektől – Novák Ferenc ötlete alapján – a rendezvényen egyik évben nemzetközi, a másikban magyarországi és határon túli magyar együttesek lépnek fel. Ez utóbbi fesztivál Martin György, 1983-ban elhunyt táncfolklorista nevét viseli.

vmc_kozlemeny

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!