Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Rézkori település felett épül a vásárhelyi honvéd középiskola

Egy rézkori település nyomait találták meg a Tornyai János Múzeum munkatársai a vásárhelyi Ady Endre utca végi honvéd középiskola építési területén.

Folyamatosan figyelik a régészek a leendő vásárhelyi honvéd középiskola építkezését, hiszen ilyenkor kötelező a régészeti előzetes terepbejárás, illetve az előkerült emlékek leletmentése. A munkálatok előtti előzetes terepbejáráson és közben is kerültek elő leletek a területen.

A rézkorból származó időszakból eddig 24 ládányi lelet, leginkább állati csontok kerültek elő a területről. Hulladékgödrökre is bukkantunk – mondta portálunknak Csányi Viktor, a vásárhelyi Tornyai János Múzeum régész-muzeológusa, aki hozzátette a leletmentés legfeljebb 1-2 napig tartott, így hosszabb időre nem akadályozta az építkezést.

A környék egyébként szarmata kori leleteiről is ismert, a 47-es négysávúsítása idején a laktanya és a vasúti töltés közötti területen szarmata településnyomokra és leletekre bukkantak a régészek, illetve egy teljes csontvázra. Maga a szarmata-kori egykori falu helyét akkor a laktanya területére tették.

vmc_kozlemeny

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!