Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Óriás táncparketté változott szombat este a Hősök tere

Hétvégén ismét a Kőfal melletti hangulatos terület adott otthont Hódmezővásárhelyen a Kultúr-tér rendezvényének, ahol ezúttal két, stílusban nagyon különböző koncertet hallgathatott meg a szórakozni vágyó közönség. Az Arpeggio Nuovo színkottás zenekar elsősorban lassúbb dallamokkal varázsolta el a Hősök terén összegyűlt publikumot, utánuk pedig a Pumpkins Trió örökzöld rock and roll-slágerekkel ébresztett bizonyára szép emlékeket azokban, akik a zenei korszakot fiatalabb korukban személyesen élték át.

Egészen biztosan nem csalódott – legfeljebb pozitívan – a délután hat órára már a térre érkező szép számú közönség, akik a Szivárvány Otthon értelmileg sérült lakóiból szerveződött zenekar, az Arpeggio Nuovo egyórás koncertjét hallgatták meg. Az együttes repertoárja óriási, az angol madrigáltól Bach barokk zenéjén keresztül az olyan modern dallamokig vezet, mint Mike Oldfield Shadow on the Wallja, vagy ZZ Top Tush című száma. De hallhattuk az álmodozásra csábító Ipanemai lányt és több ismert jazz-muzsikát is. A zenekar hangszereseit pedig ezúttal az elragadó hangú és fellépésű Harangozó Zorka, a Róna Banda énekművésze egészítette ki.

Küzdenek az előítéletekkel

A színkottások koncertjét rengeteg gyakorlás, számtalan próba előzte meg, hiszen tudják, különleges figyelmet kapnak az előítéletek miatt – ezt már Boros Zsolt, a Szivárvány Otthon fejlesztő-pedagógusa, az együttes vezetője osztotta meg portálunkkal.

Az előítéletekre a kis csapatnak szépen sikerült is rácáfolnia – a Szivárvány Otthon zenészei láthatóan értő közönségre találtak. Varázslatos, hol elmélyülésre késztető, máskor felpezsdítő dallamaikkal érzékelhetően belopták magukat a hallgatóság szívébe.

Nem szerettük volna, hogy szánalomból tapsoljanak. Azt szerettük volna elérni, hogy ebbe az irgalmatlan szakadékba, ami az emberek között van, ha ezt betömni nem is tudjuk, de hordunk bele „egy kis valamit”. A cél az, hogy megmutassuk, hogy az elesettebb embertársaink nem „emberevők”, nem kell átmenni az utca túloldalára, ha meglátjuk őket, hanem ilyet is tudnak. Itt olyan szeretet és szív van, ami kipótolja a hiányosságokat

– fogalmazott az együttes vezetője. Megtudtuk tőle azt is, hogy a zenekara egy-egy fellépés előtt minden nap gyakorol, de ezeken kívül is összejönnek hetente kétszer. A fejlesztőpedagógus ez eredetileg német, holland színkottás módszert pedig az együttes tagjainak igényei, képességei szerint adaptálta, továbbfejlesztette.

Egy kis ízelítő az együttes muzsikájából, Harangozó Zorka énekével:

Boros Zsolt – aki nemcsak vezeti a zenekart, de maga is zenél benne – kiemelte, nekik a gyakorlásaik során halál pontosnak kell lenniük, százhúsz százalékosan kell felkészülniük, mert csak így sikerül elérni, hogy ebből az előadáson megmaradjon hetven-nyolcvan. – Ez könnyekkel jár, fáradalmakkal, de megéri, és nagyon szeretik ezt csinálni – fogalmazott, hozzátéve, nagy kihívás az is, hogy folyamatosan küzdeniük kell a társadalmi megítéléssel.

Nagykoncertet először 2019-ben a Németh László Városi Könyvtárban tartottak, nagy öröm számukra, hogy ez itt most a Hősök terén ismét lehetségessé vált. A következő koncertjükre is készülnek már, amely előreláthatólag szeptemberben lesz a BFMK-ban.

A Pumpkins Trió berúgta a rock & roll-motort

A színkottás zenekar után a kellemesen langyos nyári estében a szegedi Pumpkins Trió rendesen berúgta a rock and rollt, hatalmas hangulatot hozva a Kőfal melletti, addigra emberekkel szépen betöltött területre. Bár fiatalok ezúttal kevesebben voltak, viszont a vérpezsdítő dallamok hatására a magukat lélekben bizonyára mindig fiatalnak érző idősebbek közül rengetegen pattantak fel és perdültek újra meg újra táncra.

A szombat esti igazán igényes programok után jövő héten is hasonlóban lehet részünk, hiszen Palásti Máté és a Kucu Banda jön majd el a Kultúr-térre.

Nézzék meg képgalériánkat is!

vmc_kozlemeny

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!