Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Fehér gólya fiókákat gyűrűztek Vásárhelyen

Több, mint 100-an voltak kíváncsiak arra a pillanatra, amikor csütörtökön két fiatal fehér gólya megkapta egyedi azonosító gyűrűjét Hódmezővásárhelyen. A Magyar Madártani Egyesület és a Vásárhelyi Természetvédelmi Egyesület munkatársai emelőkosaras autóval hozták le a fiókákat az Európa Park melletti fészkükből, ahol az érdeklődők előtt gyűrűzték meg a madarakat.

Két fiatal fehér gólya fióka nem régen kelt ki egy Európa Park melletti fészekben. Csütörtök délután a Magyar Madártani és a Vásárhelyi Természetvédelmi Egyesület tagjai közösen gyűrűzési bemutatót szerveztek. A két madarat emelőkosaras daruval hozták le és utána ellátták kék-fehér jelölőkkel.

Amint az a Vásárhelyi Televízió felvételén is látszik, hatalmas, 100 főt meghaladó tömeg volt kíváncsi a gólya gyűrűzésre.

Szerettük volna látni a gyűrűzést. Szeretjük őket. Figyeltük, ahogy eteti őket az anyjuk. Van egy ovisom, mivel óvónő vagyok, aki minden nap tudósított nálunk, hogy mi a helyzet a kis gólyákkal

– mondta el a Vásárhelyi Televíziónak Olasz-Rárósi Flóra.

A lányomtól hallottam ezt a rendezvényt. Kicsi koromban nagyon szerettem a biológiát. Most még jobban érdekel, pedig már 70 éves vagyok. Nagyon érdekelnek ezek a dolgok

– fogalmazott Csík Sándorné.

A fehér gólyák egyik kedvelt költőhelye a Dél-Alföld. Itt gyakran egy fészekben 4-5 fióka is cseperedik. A most felhelyezett gyűrűk pedig azt a célt szolgálják, hogy a költözőmadarak különleges életéről minél több információt gyűjthessenek be a kutatók.

Az eredeti kérdés az volt, hogy merre vonulnak a madarak. Most már több a kérdés. Például ott költenek-e, ahol kikeltek, stb. Ezek a gyűrűk távolról nem követhetőek. Le kell őket olvasni távcsővel vagy fényképezővel. Van egy műholdas megoldás is, de az még nagyon drága

– ecsetelte a VTV-nek Lovászi Péter, a Magyar Madártani Egyesület gólyavédelmi programvezetője.

A bemutató közben a szakemberek minden kérdésre válaszoltak, hiszen ilyen fiatal gólyákat nem gyakran láthatunk testközelből. Miután pedig mindkét madár megkapta a lábára egyedi azonosítóját, úgy kerültek vissza a fészekbe, ahogy lehozták őket. Érdekesség, hogy az 5 évente esedékes gólya számlálás éppen 2024-re esik, így heteken belül megtudhatjuk hány madár választotta átmeneti otthonául Hódmezővásárhelyt.

vmc_kozlemeny

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!