Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Márki-Zay: Lázár kastélytörvénye nyilvánvaló hazaárulás

Június 11-én fogadta el az országgyűlés a Lázár János nevével fémjelzett kastélytörvény javított változatát, amelyet Novák Katalin köztársasági elnöksége idején nem volt hajlandó aláírni. Mint emlékezetes, a jogszabály az állami kastélyok magánkézbe adását teszi lehetővé, eredeti változatát pedig még az Alkotmánybíróság is aggályosnak találta. A nemrégiben elfogadott törvényre Márki-Zay Péter is reagált a VTV Időben című műsorában: szerinte nyilvánvaló hazaárulásról van szó.

Még szinte fel sem ocsúdhattunk a június 9-i európai parlamenti- és önkormányzati választásból, az országgyűlés el is fogadta – igaz, immár új változatban – Lázár János minisztériumának „kastélytörvényét„. A tervezetet annak idején Novák Katalin nem volt hajlandó aláírni, amiért az építés- és közlekedésügyi miniszter felháborodását is kifejezésre juttatta, kommunista reflex-szel vádolva az akkori köztársasági elnököt. Nemcsak az utóbb lemondott államfő, de az Alkotmánybíróság sem találta azonban az alaptörvénnyel összeegyeztethetőnek a jogszabály-tervezetet – nincs megjelölve az a közcél, amely ezt szükségessé teszi, érveltek -, így sokáig függőben volt az elfogadása. Rögtön a választások után, június 11-én azonban sikerült átvinni a Parlamenten egy 26 pontos módosítójavaslattal a törvényt, amelyet viszont ebben a változatában is csak a FIDESZ-KDNP frakciója, illetve a német nemzetiségi képviselő szavazott meg.

A módosított törvényjavaslat szerint a magánkézbe adás csak kivételes lehet, illetve nem ingyenes átadásról szól az új szöveg, hanem az új tulajdonosnak „a tulajdonszerzés ellenértékeként” vállalnia kell az ingatlan felújítását, karbantartását és üzemeltetését.

A kastélyokra jelentkezők felelősségvállalási kötelezettségét is megnövelték, így tehát például tízéves tervet kell készíteniük az esetleges felújításra, illetve üzemeltetésre, az épületeket és az egyes építmények körüli parkokat a látogatók számára elérhetővé kell tenniük. Különösen érdekes része a kihirdetett törvénynek viszont, hogy támogatást is kaphatnak az átvevő cégek, vagy közalapítványok az átvett ingatlanok felújítására, működésére, amelyre általános szabályokat is meghatároztak a törvényben.

A Magyar Közlönyben megjelent új törvény szerint 48 kastélyt privatizálnának, melynek zöme a kastélyprogram keretében felújított épület, köztük a szabadkígyósi, amelyet Lázár János már évekkel ezelőtt meg akart szerezni a Ménesbirtok számára, de köztük van a bajnai Sándor-Metternich-kastély, a tatai Esterházy-kastély is.

Márki-Zay: A törvényt ők hozzák, de az igazságot nem

– Míg Franciaországban az arisztokraták saját vagyonukból épített csodálatos kastélyokat is átadják az államnak, mert hatalmas fenntartási költségei vannak, nálunk a tolvaj, bűnöző politikusok megszerzik a kastélyokat, amelyeket állami pénzen újítottak fel, és most magánvagyonná teszik – adott hangot felháborodásának az új törvénnyel kapcsolatban Hódmezővásárhely polgármestere.

Nyilvánvaló hazaárulásról van szó. Csak azért, mert Lázár Jánosnak kastélyra fűlik a foga, szeretne úgy élni, mint annak idején a grófok, és szeretne minél több jobbágyot dolgoztatni a kastélyán, ez nem indokolja, hogy az állami vagyont ellophatja. Az igazságot nem lehet 135 ember szavazatával fölülírni. A törvényt ők hozzák, de az igazságot nem.

– fogalmazott Márki-Zay Péter az Időben-ben.

A műsor témával foglalkozó részét itt visszanézhetik:

vmc_kozlemeny

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!