Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Kiváló énekesből vált a legkitűnőbb vásárhelyi fényképésszé

A száz éve született Lusztig Imre fotográfiáiból nyílik kiállítás pénteken délután 5 órakor a Tornyai-múzeumban

Lusztig Imre (1924-2003) tangóharmonikája, műtermének ikonikus majolika padlóvázája és fényképészeti eszközei is helyet kaptak azon a kiállításon, amely a száz éve született, a 20. század második felének maghatározó hódmezővásárhelyi fényképész mesterének állít emléket a Tornyai János Múzeumban. A Lusztig műteremben készült családi-, portré-, csoport- és tablóképekből válogató tárlat, pénteken délután 5 órakor nyílik meg a vásárhelyi közgyűjteményben.

Lusztig Imre 1924. június 10-én született Hódmezővásárhelyen és szülővárosa református gimnáziumában érettségizett 1942-ben. Eredetileg zenei pályára készült – kiválóan zongorázott, tangóharmonikázott és énekelt –, azonban a zsidótörvények korlátozásai miatt nem tanulhatott tovább a felsőoktatásban, ezért szakmát kellett tanulnia. Választása végül a fényképész hivatásra esett, és így lett 1942 augusztusától Plohn József (1869-1944) egyik utolsó tanítványa. A második világháborút követően tett fényképész mestervizsgát. Néhány évig önálló műtermet működtetett, majd az államosítás a Fényképész Szövetkezetbe kényszerítette, amelynek alig több mint egy évig, 1951-52 között volt tagja, illetve elnöke. Legendás és közismert, Kálvin tér 3. szám alatti műtermét iparengedélyének ismételt kiváltását követően, 1957. március 17-én nyitotta meg, ahol 46 évig dolgozott.

Kálvin tér 3. egy korabeli fotón. A kapubejáróból nyílt Lusztig Imre műterme

Több hazai és nemzetközi fényképkiállításon eredményesen vett részt fotóival. Számos oklevelet, szakmai elismerést kapott. A hatvanas-hetvenes években főleg igazolványképeket, családi- esküvői és gyermekfotókat készített, majd 1980-as évektől – nyugdíjba vonulását követően – leginkább tablófotózást vállalt. Számos helytörténeti könyvben jelentek meg reprodukciói és fotói. 2003. szeptember 9-én hunyt el.

Lusztig Imre (1924–2003), a zeneértő fényképész emlékezete című kiállítást Bernátsky Ferenc helytörténész-muzeológus nyitja meg pénteken délután a vásárhelyi közgyűjteményben, majd másnap este a Múzeumok Éjszakáján a Tornyai János Múzeum szakembere tárlatvezetésen kalauzolja az érdeklődőket a Lusztig fotográfiák között.

A tárlat szeptember közepéig tekinthető meg a múzeum földszinti termeiben.

vmc_kozlemeny

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!