Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Ötven évnyi házasság – sült kolbász nélküli babfőzelék

Fehér József: Ötven év című, a Hoppá család házasságának drámáját játszották el a Bessenyei Színkör tagjai tegnap a Nyugdíjas Lakópark felolvasó színházi előadásán. Az egyfelvonásos előadás a kiüresedett házasság okait mutatta be.

A gyerek- és felnőtt versesköteteiről és regényeiről is ismert Fehér József vásárhelyi író, költő egyfelvonásos családi drámája a kiüresedett házasságot mutatja be.

Az író kapcsolata nem új keletű a 2012-ben megalakult Bessenyei Színkörrel. – Már 2013-ban megkeresett bennünket egy színdarabbal, hogy előadhatnánk, ezt kicsit kibővítettük, s elvittük egy fesztiválra, s kétszer a BFMK-ban is előadtuk. Több irodalmi estet is csináltunk vele – árulta el Benkő Brigitta, a Bessenyei Színjátszókör vezetője, aki nem csak megrendezte az Ötven évnyi házasságot, de abban maga is fellépett. A darabot csütörtökön délután fél négytől a Kovács-Küry Időskorúak Otthonában is előadják. A színkör ezzel zárja le az évadot.

Jelenet a darabból. A közönség lélegzet-visszafojtva követte a párbeszédeket

– Semmilyen önéletrajzi alapja sincs Hoppá András családi történetének – szögezte le a szerző. Fehér József a bemutató előtt elárulta: egy decemberi reggelen a konyhában ülve jutott eszébe, hogy ötven év után érezheti-e valaki üresnek a házasságát? – Elgondolkodtam ezen, s ebből lett ez a darab, leültem a géphez és a történet írta önmagát. Ezt a darabot a nők védelmében, a nők érdekében írtam. Hoppá András egy nap elgondolkodik a konyhában, hogy miért üres a házassága, mely olyan, mint a babfőzelék, fasírt és sült kolbász nélkül. Ezért kitalálja, úgy tesz a feleségének, mintha most ismerkedtek volna meg egymással. Majd szembesül azzal a ténnyel, hogy sok minden kimaradt az életéből – sorolta. – Pedig egy házasságnak szerelemre, később szeretetre kell épülnie, s egymást meg kellene becsülni és hagyni, hogy a másik is érvényesüljön. Menet közben meg kell beszélni mindent, s figyelnünk kell a családunkra, gyerekeinkre, mert azok színesítik meg az életünket. A dolgok utólagos, szőnyeg alól kisöprése fájdalmas lehet – hívta fel a figyelmet a darab szerzője.

Fehér József és felesége. Nem az ő történetük

A Hoppá házaspárt megszemélyesítő Lencse Tibor és Erdei Éva szerint a házaspár nagyon hétköznapi és nagyon tipikus, s bemutatják, hogy egy hosszú házasságban – hiába erős köztük a kötődés – ellaposodik, elszürkül a kapcsolatuk. A másikra zúdítják sérelmeiket, Hoppáné azzal szembesíti férjét, mennyi minden kimaradt közös életükből. Csillagász férje – miközben egész életében az emberiséget szolgálta – számtalan fontos családi pillanatból maradt ki. Hoppá András ezt játékosan veszi, míg felesége, aki magára vállalt minden sérelmét, rázúdítja a férjére.

vmc_kozlemeny

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!