Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Gólpassz tematika a Múzeumok Éjszakáján

Első pillantásra meghökkentőnek tűnhet, hogy a Múzeumok Éjszakáján a foci lesz a központi téma, de bízni kell a múzeum zseniális és elhivatott szakembereiben: igazán értékes, látványos és szórakoztató programokkal várnak mindenkit.

Június 22-én szombaton este rendezik országszerte a Múzeumok Éjszakáját. Hódmezővásárhelyen 17 és 22 óra között változatos programokkal várja az érdeklődőket a Tornyai János Múzeum, az Alföldi Galéria és az Emlékpont. Az idei rendezvénysorozathoz is csatlakozott a Németh László Városi Könyvtár és az Ortodox templom.

Már rögtön kezdéskor, a Tornyai János Múzeum bejáratánál szelfizhetünk a múzeumi focicsapat sztárjátékosával, és aki emlékszik a tavalyi Benczúr úrra, nem fogja kihagyni idén sem a Múzeumok Éjszakájának ezt a látványosságát.

A gólpassz tematika az EB kapcsán jelenik meg a rendezvényen, ahol számos program közül válogathatunk. A szokásos régészeti játszótéren az ásatás, kincskeresés világába vezetik el a gyerekeket, de kiállításokat és ezek mentén előadásokat is látogathatunk több helyszínen is.

A kincskeresés végén értékes nyeremények is gazdára lelhetnek, de a vásárhelyi néprajzi, vagy régészeti motívumok vászontáskára nyomdázása is jó mókának tűnik.

Ami kétségtelenül egyedi és nagyon új, az a gombfoci köré fűződő programcsokor. Mert nem csak egy egyedi gyűjtő gombjait láthatjuk, de azt is megtudhatjuk, hogyan alakult ki a hungarikumnak számító játék az 1910-es években (Erdélyben állomásozó tisztek kezdtek kabátgombokkal játszani), végigkövethetjük hogyan fejlődtek a gombok, amíg a ma már 3D-s gombokig eljutottak.

Kovács Róbert gombfoci-rajongó, gyűjtő, versenyző és a gombfoci nagykövete. Missziójának tekinti a gombfoci széles tömegekhez való eljuttatását. Nagyon lelkesen ecsetelte a Médiacentrumnak a gombfociban rejlő értékeket. Mint mondja, ebben a játékban az ember egyszemélyben edző, csatár, szurkoló, hátvéd és akár sportkommentátor is, de mindenképpen türelemre és ügyességre tanít. A megfigyelés az, hogy aki jól gombfocizik, az a terepen is jobban teljesít. Mindenképpen nagy előnye a gombfocinak, hogy kimozdítja a gyerekeket és felnőtteket a képernyők elől.

A műfaj amúgy a ’90-es években eltűnni látszott, de kb. 10 éve újra elkezdett feltűnni. Országos versenyeket szerveznek, havonta akár 2-3 alkalommal is. A versenyszerűen gombfocizók az országban olyan 200 körül vannak. A játék kortalanságát mutatja, hogy a legutóbbi országos bajnok egy szegedi 12 éves kisfiú, Baranyai Soma, aki egy régebbi versenyén a döntőt egy 80 éves versenytársával játszotta.

A Múzeumok Éjszakáján mindenesetre a bajnokkal is lehet majd játszani, jelen lesz Papp Zoltán gyűjtő is gyűjteményével és nem csak nézni lehet majd a játékot, hanem ki is próbálni.

A Múzeumok Éjszakája programját itt találják:

vmc_kozlemeny

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!