Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Magyarország: Ukrajna területi épségének kell képeznie a béke alapját

Magyarország is egyetértett abban, hogy az oroszok által megszállt ukrán területek nem váltak Oroszország részévé. Evgeniy Maloletka fotóján az ukrán mentőszolgálat munkatársai és önkéntesek egy sérült terhes nőt menekítenek ki egy szülészeti kórházból Mariupolban.

Ukrajna területi épségének kell alapját képeznie bármilyen békemegállapodásnak – írta a svájci Bürgenstockban az ukrajnai békéről szóló kétnapos konferencia zárónapján, vasárnap kiadott záróközleményről az MTI.

A nyilatkozatot a résztvevő 91 országból 78 írta alá – köztük Magyarország –, valamint az Európai Unió. India, Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek, Indonézia, Mexikó, Örményország, Kolumbia, a Dél-afrikai Köztársaság, Jordánia, Líbia, Bahrein és Thaiföld viszont nem írta alá a közleményt.

A záróközleményben olvasható:

„Az Orosz Föderáció Ukrajna elleni háborúja továbbra is nagyszabású emberi szenvedést és pusztítást okoz, valamint kockázatokat és válságokat okoz, amelyek globális következményekkel járnak a világban. 2024. június 15–16-án Svájcban gyűltünk össze, hogy fokozzuk a magas szintű párbeszédet az Ukrajna átfogó, igazságos és tartós békéje felé vezető utakról. Megismételtük az ENSZ Közgyűlésén elfogadott A/RES/ES-11/1 és A/RES/ES-11/6 határozatot, és hangsúlyoztuk elkötelezettségünket a nemzetközi jog, beleértve az Egyesült Nemzetek Alapokmányát, tiszteletben tartása mellett. Ez a csúcstalálkozó azokra a korábbi megbeszélésekre épült, amelyek az ukrán békeképlet és más békejavaslatok alapján zajlottak, amelyek összhangban vannak a nemzetközi joggal, beleértve az Egyesült Nemzetek Alapokmányát is. Különösen megerősítjük elkötelezettségünket amellett, hogy tartózkodjunk bármely állam területi integritása vagy politikai függetlensége, valamint minden állam szuverenitásának, függetlenségének és területi integritásának elvei elleni erőszak fenyegetésétől vagy alkalmazásától, nemzetközileg elismert határain belül, beleértve Ukrajnát is, a felségvizeket is beleértve, valamint a viták békés úton történő rendezése, mint a nemzetközi jog elve.

Ezen túlmenően közös elképzelésünk van a következő lényeges szempontokról:

1. Először is, az atomenergia és a nukleáris létesítmények felhasználásának biztonságosnak, védettnek, védettnek és környezetbarátnak kell lennie. Az ukrán atomerőműveknek és létesítményeknek, beleértve a Zaporizsja atomerőművet is, Ukrajna teljes szuverén ellenőrzése alatt, a NAÜ elveivel összhangban és felügyelete alatt kell biztonságosan működniük. Az Ukrajna elleni háború kontextusában nukleáris fegyverekkel való fenyegetés vagy felhasználás elfogadhatatlan.

2. Másodszor, a globális élelmezésbiztonság az élelmiszeripari termékek folyamatos gyártásától és ellátásától függ. E tekintetben kritikus fontosságú az ingyenes, teljes és biztonságos kereskedelmi hajózás, valamint a Fekete- és Azovi-tenger tengeri kikötőihez való hozzáférés. Elfogadhatatlanok a kereskedelmi hajók elleni támadások a kikötőkben és a teljes útvonalon, valamint a polgári kikötők és a polgári kikötői infrastruktúra ellen. Az élelmezésbiztonságot semmilyen módon nem szabad felfegyverezni. Az ukrán mezőgazdasági termékeket biztonságosan és ingyenesen kell biztosítani az érdekelt harmadik országok számára.

3. Harmadszor, minden hadifoglyot teljes cserével szabadon kell engedni. Minden kitoloncolt és jogellenesen lakóhelyüket elhagyni kényszerült ukrán gyermeket, valamint minden más, jogellenesen fogva tartott ukrán civilt vissza kell küldeni Ukrajnába. Hiszünk abban, hogy a béke eléréséhez minden fél bevonása és párbeszéde szükséges. Ezért úgy döntöttünk, hogy a jövőben konkrét lépéseket teszünk a fent említett területeken, valamennyi fél képviselőinek további bevonásával. Az Egyesült Nemzetek Alapokmánya, beleértve az összes állam területi integritásának és szuverenitásának tiszteletben tartásának elvét, alapul szolgálhat és szolgál majd egy átfogó, igazságos és tartós béke megteremtésében Ukrajnában.

vmc_kozlemeny

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!