Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Hulladékból teremtett művészet

V. Nagy Nándor képzőművésznek szombaton este a Tornyai múzeumban nyílt meg A lét művészete című tárlata. Köszöntőt Nahimi Péter főigazgató mondott, az alkotóval Nagy Imre művészettörténész beszélgetett.

– Nagyon nem kellett szűrni a tárlat anyagát, mert ez nem retrospektív kiállítás, nem arról szól, hogy az elmúlt ötven évben mit csináltam, hanem arról, hogy az utóbbi időben mit. A bemutatott időszak ott kezdődik, amikor Makón felkértek, hogy legyen egy kiállításom. Ez tavaly júniusban nyílt meg, de már márciustól készültem rá. A makói tárlatot alapnak tekintve azt a vonalat folytattam egy éven keresztül – mondta V. Nagy Nándor képzőművész. Hozzátette, annak, hogy hulladékból készíti alkotásait, két oka van. – Egyrészt iszonyatosan elszabadultak az árak, a kerámia ráadásul nehézkes, lassabb anyag, és nagyon költséges és nagyon sokat kell várni rá, nekem meg egy gyorsabb technika kellett. Azért is kezdtem el rajzolni, mert sokszor olyan sok ötletem van, hogy nem győzöm a szobrokkal utolérni magam – sorolta.

Nagy érdeklődés előtt zajlott a beszélgetés Nagy Imre művészettörténész és V. Nagy Nándor között a megnyitón

A tárlata címe azért A lét művészete, mert az elmúlt két-három évben átment egy kis lelki megtisztuláson. – Ahogy jött az 50. születésnapom környéke, úgy gondoltam, jó lenne egy picikét elmélyedni azokban a dolgokban, hogy mi az, ami előttem van. És hagyjuk azt ami volt. Vettem egy nagy levegőt, s nekem volt néhány dolog, például a jóga, mely elvitt egy olyan világba, melyből kölcsönöztem ezt a címet. Ez azt jelenti, hogy most már egy kicsit jobban befelé fordulok, s nem az életünkért, hanem a magasabb szintet jelentő létért kell élnünk – fogalmazott.

A tárlatnyitón mondott köszöntőjében Nahimi Péter, a Tornyai múzeum főigazgatója Szent Pált idézve azt hangsúlyozta, hogy egy közösség tagjait ezer szál köti össze és ennek egyik csomópontja a múzeum. – V. Nagy Nándor restaurátorként a képzőművészettel, a régészettel, történettudománnyal, néprajzzal is kapcsolatban van, de ugyanúgy kapcsolatban van a népművészettel, iparművészettel is.

De hallgassa meg a főigazgató köszöntőjét:

Nagy Imre művészettörténész elmondta: V. Nagy Nándor szilikát szakon végzett, ezért első alkotásai kerámiák voltak, melyeket 2007-től felvonultatott az Őszi Tárlatokon. – Az a fejlődési ív, mely az ő alkotói tevékenysége a 2000-es évek elejétől leír, az egy önnön belső fejlődési, izgalmas és érdekes folyamat, hiszen restaurátorként több ezer éves kerámiák restaurálása, vagy akár néprajzi tárgyak állagmegóvása közben olyan vizuális ismeretek megszerzésére kényszerül, – akár akaratlanul is, – amelyek befolyásolhatták, befolyásolhatják alkotói látásmódját. Úgy gondolom, az a fajta archaikus, vagy archaizáló szemlélet, mely korábbi és jelenlegi alkotásaira jellemző, a 21. századi művészeket továbbviheti, és akár át is mentheti abból a válságos és értékválságos korszakból, amelyben jelenleg élünk – fogalmazott Nagy Imre az alkotóval folytatott beszélgetésben.

A megnyitó közreműködött Heigl László (Economi Bass) nagybőgő, billentyű és Munkácsi Ádám (Madamas) fúvós hangszerek, szintetizátor. Hallgasson bele a különleges zenei élménybe!

V. Nagy Nándor tárlata szeptember 15-ig tekinthető meg a Tornyai János Múzeumban.

További képek a Facebookon!

vmc_kozlemeny

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!