Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Bácskai rizseshúst és müzliszeletet osztottak a vásárhelyi rászorulóknak a Mátyás utcán

Június 16-án vasárnap a Mátyás utcai Olvasókörben tartották meg a 39. alkalommal megrendezett ruha- és élelosztást a Mindenki Magyarországa Mozgalom, a Minden Fiatal Magyarországa és a Tiszta Vásárhelyért Egyesület aktivistái és önkéntesei.

Amíg az önkéntesek főztek, a rászoruló vásárhelyiek 11 órától az udvaron válogattak a kihelyezett ruhákból, ezúttal azonban jó állapotban megőrzött játékokat, használati tárgyakat is találtak az adományok között.

Az egyesület csak alaposan átválogatott, jó állapotú ruhákat kínál a rászorulóknak

„Két pár szandált már találtam. Általában jó minőségű ruhákat szoktam elvinni” – mondta hírportálunknak egy idősebb vásárhelyi nő, aki – ha egészségi állapota engedi – rendszerint részt vesz a kéthetente megrendezett jótékonysági alkalmakon, amelyeket minden második vasárnap másik helyszínen tartanak meg.

Az ingyenesen elvihető ruhák között konyhai eszközöket, különböző játékokat, jó állapotú dísztárgyakat és könyveket is válogathattak a rászorulók vasárnap. „Sajnos nélkülözők mindig vannak, nemrég azzal vádoltak minket is, hogy a szavazatok miatt tartunk osztásokat, pedig mi az egyesülettel öt éve csináljuk a ruhaosztásokat. Folytatjuk a gyűjtéseket, ameddig érkeznek adományok” – mondta Apró Andrásné Katalin, a Tiszta Vásárhelyért Egyesület önkéntese. Hozzátette azt is, hogy néha már nem tudnak minden adományt fogadni, mert egyre többen tesznek felajánlásokat, illetve korlátozott az egyesület tárolókapacitása. „Jelenleg négy hónapra, vagyis körülbelül nyolc osztásra elegendő ruha gyűlt össze, csináljuk, ameddig lehet” – jelentette ki.

Az önkéntesek hírportálunknak azt is elmondták, hogy az összegyűjtött adománymennyiséggel akár 10-15 alkalomra is előre tudnak tervezni úgy, hogy ugyanazt a ruhát, tárgyat, játékot kétszer nem teszik ki. Elmondásuk szerint a több zsáknyi adományból ritkán szokott megmaradni komolyabb tétel, rendszerint amit közzétesznek, azt el is szokták vinni.

A nyári melegre való tekintettel az épület belső ebédlőjében terítettek meg, ahol nagyjából negyven-ötven ember is elfér. A menü bácskai rizseshús volt kenyérrel, desszertnek pedig müzliszeletet osztottak. Ez alkalommal is 500 adag körül főztek, amelyből körülbelül százat helyben fogyasztottak el – vagy ételhordóban vitték haza -, nagyjából 370-80 adagot pedig házhoz vittek azoknak a vásárhelyieknek, akik előre jelezték, hogy állapotuk miatt nem tudnak személyesen megjelenni az olvasókörben.

Hírportálunk kérdésére az önkéntesek elárulták, hogy az ételosztás iránt megnövekedett érdeklődés miatt az utóbbi néhány alkalommal már inkább ötszáz adag körüli mennyiséget szoktak készíteni a korábban megszokott négyszáz helyett.

„Mástól van a rizs, mástól van a hús, de az egész adományból készült” – vázolta Czeller Éva, aki szinte minden városi karitatív főzésben részt szokott vállalni. Az önkéntestől azt is megtudtuk, hogy bár igyekeznek minél több embernek segíteni, a főzőkapacitásuk a jelenlegi keretek között nem teszi lehetővé, hogy még nagyobb tételben főzzenek. „Úgy látom, hogy az emberek jótékonyak, ha látják, hogy jó célra megy, adakoznak. Amíg van adomány, mi folytatjuk” – közölte Czeller Éva.

A pontban délben kezdődő ételosztáson az önkéntesek között megjelent Márki-Zay Péter polgármester is, aki a teljesen megtelt, már szinte szűkös ebédlőben vitte ki az asztalokhoz a tányér ételeket és a kenyeret. Az MMM elnöke biztosította a jelenlévőket, hogy ameddig tudják, folytatni fogják a város karitatív akcióit.

  • 1718541610493
  • 1718541610508-1
  • 1718541483459-1
  • 1718541483467
  • 1718541385171
  • 1718541483475-1
  • 1718541483459
  • 1718541610500
vmc_kozlemeny

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!