Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Sonkoly Tibor maga tartott tárlatvezetést könyvtári kamarakiállításán

A várostól kapott Signum Urbis Honorantis elismerést és a Polgári Hódmezővásárhelyért Alapítványtól átvett Boldog Gizella-díjat is kiérdemelt festőművész, pedagógus nem csak vetített péntek este a Németh László Városi Könyvtárban nyílt kamarakiállításán, de maga tartott tárlatvezetést.

Több mint hatvanan voltak kíváncsiak pénteken este Sonkoly Tibor festőművész, a Németh László Városi Könyvtárban megnyílt kamarakiállításra, melyen – rendhagyó módon – az alkotó-pedagógus vetített és maga tartott tárlatvezetést.

– A könyvtár igazgatónője a tanítványom volt, s az ő ötlete volt ez a tárlat. S érdekes módon ma három vásárhelyi kiállítása is látható, hiszen Holler László alkotásai az Alföldi Galériában tekinthetők meg, szombat este a Tornyai múzeumban nyílik meg V. Nagy Nándoré, s a kettő közt nyílt meg az enyém. Ez egy érdekes együttállás, ahogy azt Lelkes István festőművész üzente azzal, hogy ez jelzi: még nem sorvadt el a helyi művészeti erő, mely ma is él és virágzik – mondta Sonkoly Tibor.

A kamarakiállításon a festőművész 17 képe látható. – A festményeim a gerincét adják mindannak, amit mondani akarok. Pasztell és olaj képeim témája a realizmus dicsérete, velük magyarázom meg, hogy mit jelent a realizmus, milyen témakörből indul ki és mi az, ami a sok ágában megmutatkozhat. Ugyanis a kortárs művészet kicsit lenyomott bennünket – utalt a realista művészet utóbbi időkben való visszaszorulására.

  • Sonkoly Tibor festűművész kamaratárlata a könyvtárban (41)
  • Sonkoly Tibor festűművész kamaratárlata a könyvtárban (27)
  • Sonkoly Tibor festűművész kamaratárlata a könyvtárban (25)
  • Sonkoly Tibor festűművész kamaratárlata a könyvtárban (24)
  • Sonkoly Tibor festűművész kamaratárlata a könyvtárban (6)
  • Sonkoly Tibor festűművész kamaratárlata a könyvtárban (4)
  • Sonkoly Tibor festűművész kamaratárlata a könyvtárban (2)

A festőművész korábbi munkái a róla szóló, a megnyitón vetített filmben villantak fel, bemutatva, hogy alkotójuk munkásságával milyen utat járt be.

Sonkoly Tibor képei jól tükrözik, hogy alkotójuk átírja a látványt, beléjük sűrítve a valóság lényegét, elhagyva a lényegtelen dolgokat, kihangsúlyozva a lényegest. Így – eszköztelenül – mutatva be a teljességet, de – hangsúlyozta, – nem gyártja sorozatban a képeit, abból a hangulatból indul ki, ami éppen foglalkoztatja.

Hogy egyes alkotásait mi jellemzi, azt maga mondta el a kiállításnyitó rendhagyó tárlatvezetésén, ahol a közönség tagjai beláthattak egy-egy festmény jelentésébe, azt is megtudva, hogy egy-egy alkotás a szimbolizmus felé haladva hogyan kapott több értelmet is, de úgy, hogy még mindig tartalmazzák a látott világ ismert motívumait.

Sonkoly Tibor festőművész, a 95. Ünnepi Könyvhét alkalmából nyílt, kamaratárlata a könyvtár nyitvatartási idejében tekinthető meg.

Facebook oldalunkon rápillanthat néhány festményére.

vmc_kozlemeny

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!