Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

A páncéltörő és a Lynx volt a legnépszerűbb a vásárhelyi laktanya nyílt napján

Ezernél is többen látogattak el ma a vásárhelyi laktanyába, hogy megtudják, milyen körülmények között és milyen eszközökkel dolgoznak a katonák. Az óvodások és az iskolások kedvencei a kézifegyverek voltak, de a felsorakozott harci- és szállítóeszközökre/be is szívesen fel/belemásztak.

– Bennünket érdekel a katonai szakma, mivel mi is erre akarunk jelentkezni, legalábbis én, ugyanis az apukánk is itt katona – árulta el a 14 éves André Dávid, aki két öccsével, Gergővel és Ádámmal érkezett a laktanyai programra. Azt mondta, nagyon érdeklik a fegyverek is. – A pisztoly nagyon meglepett, mert eddig csak filmen láttam, s kiderült, hogy a valóságban milyen nehéz, és nem is könnyű felhúzni – tette hozzá.

A gyerekek mindegyik járműbe belemászhattak

Minél kisebb volt egy gyerek, annál nagyobb fegyvert akart kipróbálni. Míg a nagyobbakat a pisztoly, a kisebbeket a gépkarabély érdekelte a leginkább. A legkisebbek nagy ügyességgel céloztak a páncéltörő (rakéta nélküli) meglehetősen látványos, kályhacső alakú részével.

– Katona az anyukám és én még csak 4 és féléves vagyok – mondta a kézifegyver bemutató körül sürgölődő, a vásárhelyi Szeremlei oviba járó Földi Dominik, akit el sem lehetett téveszteni, hiszen katonai egyenruháján a tizedesi rangfokozat jelét viselte. – Szoktunk játszani ilyen lövöldözőset, de szörnyeset is. Itt leginkább a fegyverek és a paintball érdekelt, meg a Lynx, utalt a vásárhelyi laktanyában is rendszeresített modern páncélos járműre – mondta némi anyai segítséggel. Ez utóbbira bárki szabadon felmászhatott egy kis lépcsős állványzat segítségével, és bárki be is mászhatott a parancsnoki ülésébe, mely hozta a modernebb személygépkocsik kényelmét és igencsak érdekes volt kinézni belőle, s körülnézni odabenn.

A látogatók zömét a vásárhelyi iskolások, óvodások és a középiskolás korosztály tagjai tették ki, de bőven akadtak idősebb civilek is, akik felidézték, hogy réges-régen milyen fegyverekkel és járművekkel gyakorlatoztak, s alaposan rácsodálkoztak az új, elméletben majd 9 kilométerre is ellövő aknavetőre, a Lynx-re és a modern kézifegyverekre.

Az aknavető aknája is érdekesnek bizonyult

Az iskolások között a paintball játék aratta a legnagyobb sikert, mellyel már festékgolyót sem kellett kilőni, mert a találatokat számítógépen lehetett utólag is megnézni.

– A nyílt napunk célja most is, ahogy minden évben, részben, hogy az itt dolgozó, szolgáló katonák, illetve honvédelmi alkalmazottak hozzátartozói megismerhessék hol, illetve mivel dolgozik apuka, anyuka. A másik cél, hogy a vásárhelyiek és a környékben élők számára kicsit közelebb hozzuk, bemutassuk a laktanyát és megmutassuk a főbb technikai eszközöket és fegyvereket – mondta Hazadi János őrnagy. A Magyar Honvédség Kinizsi Pál 30. Páncélozott Gyalogdandár alosztályvezetője hozzátette: a gyerekeket minden kiállított eszköz nagyon érdekelte, a kézifegyverek azért, mert azokat kézbe is foghatták, a Lynx harci jármű azért, mert a legmodernebb technikai eszköz, a többi kiállított jármű pedig azért, mert mindbe bele lehetett mászni és ülni.

Aki akart, az akadálypályán is végigmehetett

A gyerekek kipróbálták a harci arcfestést, végigmehettek az akadálypályán is, próbára téve az ügyességüket és erejüket is.

Aki akarta, az felmászhatott a vásárhelyi tűzoltók autójára is, illetve kipróbálhatta a büntetés végrehajtás munkatársai segítségével, milyen lábbilincsben bandukolni (fárasztó).

További képek a Facebookon!

vmc_kozlemeny

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!