Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Klíma- és gyermekbarát kert építésére pályázott a Szabadság téri óvoda – ön is hozzájárulhat a sikerükhöz

Ön is szavazhat a Szabadság Óvoda Klímanócskáira, az E.On Magyarország által kiírt A Föld bajnokai pályázatára, amely a 400 nevezés közül a vásárhelyi máris bekerült a legjobb 22 közé. Az elnyerhető 2 millióból az óvoda kertjét fejlesztenék tovább.

– Bogarakat kerestünk, és találtunk szitakötőt, katicát, hangyát, amit megtaláltunk, azt a kezünkben lévő lapon ki kellett pipálni – árulta el a Szabadság téri óvoda két Klímanócskája, azaz Mucsi Andor és Kristó Dani, akik ahogy társaik, nagyítóval keresgették és azonosították az óvoda kertjében a rovarokat és bogarakat ma délelőtt. A bogárkeresés nem számít különleges programnak az oviban, mivel Klímanócskái és rajtuk keresztül a szüleik is abszolút naprakészek a környezetvédelemben.

Kétmillió forintból fejlesztené a Szabadság téri Óvoda a Zöldzugoly klímabarát kertjét, ahol a gyermekek különböző környezettudatos tevékenységeken keresztül megtanulhatják az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodást, a biodiverzitás fontosságát és annak védelmét – ezért is adták be a Klímanócskák Zöldzugolyban című pályázatukat. A közel negyven alkalomból álló programsorozat témakörei magukban foglalják az állatvilág gondozását, a tiszta levegő biztosítását, a biodiverzitás megőrzését, a hulladékkezelést, a tudatos fogyasztást és energiafelhasználást, valamint az átörökíthető hagyományokat. A gyermekek mellett a családok és a vásárhelyiek is – kortól függetlenül – aktívan bekapcsolódhatnak a programokba.

A gyerekek nagyítóval keresték a bogarakat

– A 400 benyújtott pályázat közül – a szakmai zsűri döntése alapján – belekerültünk a legjobb 22-be. E pályázatnak van egy olyan része, ahol a 22 döntősre a közönség is szavazhat egy egyszerű lájkolással, s így nyerhető meg az általunk igényelt 2 milliós támogatás – tudtuk meg Bozókiné Szabó Ildikó mesterpedagógustól, a vásárhelyi Klímanócskák klímatudatosságra nevelő és népszerűsítő programjának szakmai vezetőjétől. Ha a közönségszavazás lezajlott, a támogatást automatikusan folyósítják, majd a szakmai zsűri a többi intézmény közül a legjobb 10-12-őt is kiválasztja.

Az óvoda az intézményben évek óta zajló Klímanócska programjával pályázott. ha nyernek, a már most is gyönyörű oviudvart fejlesztenék tovább egy minierdővel, egy eső- és fűszerkerttel, egy kerti tóval és magaságyások telepítésével.

A kertben majd a növények teljes életciklusát is nyomon követnék: a komposztálást, esővízgyűjtést, hulladékgyűjtést és annak szelektálását, a zöldségek nevelését, a tudatos energiafogyasztást mesékbe szőtt figurákon keresztül ismerhetik meg a gyerekek. Ezenfelül a gyermekek felfedezhetik a rég elfeledettnek hitt ízeket, technikákat és természetes gyógymódokat.

Aki legkésőbb június 21-én délelőtt 11 óráig szavaz, az bekerül az E.On sorsolásába.

vmc_kozlemeny

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!