Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Csaknem 600 dolgozójának tartozik a MÁV? – A vállalat ezt cáfolja

Dolgozók százainak tartozik hónapok óta a MÁV Zrt., írja a Vasutasok Szakszervezete (VSZ), akik a kifizetés felgyorsítására érdekében Lázár János közbenjárását kérik. Elmondásuk szerint az állami vállalat azokkal a munkadíjakkal adós a vasutasoknak, akik külön megbízási szerződés alapján, munkaidőn kívül dolgoztak különféle projektekben. A borítókép illusztráció.

A szakszervezet tájékoztatása szerint összesen csaknem 600 dolgozó várja hónapok, de akár évek óta is azt a pénzt, amiért a szabadidejében hivatalosan megdolgozott a MÁV-nál. Nemcsak a székház költöztetésében külön megállapodás alapján feladatot vállalt dolgozóinak tartozik még a megállapodott vállalási díj kifizetésével a cégvezetés, hanem olyanoknak is, akik 2023-ban vagy még korábban szerződtek pluszmunkára a MÁV-val.

Többször követelték az érintettek jogos pénzét, ám ígéreteknél többet nem kaptak a vezetőségtől, írják. A VSZ megelégelte a méltatlan bánásmódot, s miután elmondásuk szerint a napokban ismét – sokadszorra – felvetett problémára megint a szokásos „megvizsgáljuk, mit tehetünk” válasz érkezett úgy döntöttek, Lázár János minisztertől kér segítséget a 600 hoppon maradt vasutas számára.

„Ezek a kollégák maradéktalanul teljesítették a szerződésben foglalt munkát, ezért jogosan elvárnák, hogy határidőre megkapják a szintén szerződésben rögzített ellenértéket” – érvel a miniszternek írt levelében is Meleg János. A VSZ elnöke végtelenül felháborítónak tartja, hogy ilyen megalázó helyzetbe hozza a cég éppen azokat, akik a vasút iránti lojalitásból hajlandóak voltak a vállalat számára fontos és sürgős munkákat a szabadidejükben elvégezni.

Az elnök levelében leszögezte, reméli, Lázár János is fontosnak tartja, hogy az elvégzett munkáért mielőbb jogos pénzükhöz jussanak az érintett vasutasok. Meleg János szerint ugyanis az ilyen bánásmód miatt egyre többen elveszíthetik a cég iránti lojalitásukat. Márpedig hűséges, kitartó és jól dolgozó, nagy szaktudású emberekre soha nem volt annyira szüksége a vasútnak, mint éppen most, amikor a miniszterelnök az ágazat forradalmi modernizációját készíti elő – szögezte le a VSZ elnöke.

A MÁV a szakszervezet közleményében írtakat határozottan cáfolja, írták szerkesztőségünknek is elküldött válaszukban, egyben közleményükben. Hozzáteszik, hogy minden megrendelt és elvégzett munkát – a teljesítésigazolásra és a kifizetés jóváhagyására vonatkozó folyamatot követően – kifizetnek az arra jogosult munkatársaknak, továbbá nincsenek olyan, a költözéssel összefüggő megállapodásaik, amelyeket ne teljesítettek volna az irányukba.

vmc_kozlemeny

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!