Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Levendula és rózsa napokat rendeznek a szegedi Füvészkertben

A virágzó rózsák és levendulák mellett családi programokkal, koncertekkel, kulturális programokkal, ismeretterjesztő, egészségmegőrző előadásokkal várják a látogatókat június 15-16-án, szombaton és vasárnap a XI. Levendula- és Rózsa Napokon a szegedi egyetem által üzemeltetett füvészkertben.

A füvészkert gyógynövény- és fűszerkertjében csaknem egy tucatnyi fajta levendulát figyelhetnek meg a látogatók a fehér virágútól a rózsaszínig, a pannonhalmitól a tihanyi változatig. A rózsakertet az arborétum központi helyén 1951-ben alakították ki, de az elmúlt években már szükségessé vált az elöregedett gyűjtemény felfrissítése. Átalakították az ágyásokat, új fajtákkal és számos látványelemmel gazdagodott a bemutató és a középpontjában álló Rózsakunyhó is új tetőt kapott.

A gyűjtemény különlegessége a történelmi rózsák bemutatója, ahol két tucat nagy múltú rózsafajta ismerhető meg, ezeket még 1867 előtt nemesítették. Ebben az esztendőben vált ismertté a Jean-Baptiste André Guillot által nemesített első, „La France” nevet kapó teahibrid, majd jelentek meg újabb és újabb fajták.

Jelenleg a Rózskertben és a történelmi rózsák gyűjteményében együtt több mint háromszáz fajta rózsa, csaknem háromezer tő van jelen. A Márk Gergely által nemesített, úgynevezett „Márk rózsák” több mint 40 fajtája látható a gyűjteményben, a világ nagy nemesítői közül pedig Meiland, Kordes, Tantau, David Austin, Poulsen, Lammerts és mások rózsafajtái is díszítik a kertet.

Szombat és vasárnap délelőtt a gyógynövénykertben tartott előadásokon a középkori kolostorokban termesztett növészeket és azok felhasználási módjait ismerhetik meg az érdeklődők. A hétvégi ismeretterjesztő programok során előkerül a rózsa és a levendula gondozása, múltbeli és jelenlegi felhasználásuk, gyógyhatásuk, a természetben gyűjthető ehető- és gyógynövények témája, illetve az, hogy miként alkalmazható a levendula a napi bőrápolásban és aromaterápiában.

A szervezők kulturális és zenei koncertekkel, szórakoztató gyermekelőadásokkal is készülnek. Koncertet ad például a Terebes zenekar, Docpiano Band, a táncdalfesztiválok dallamait idézik föl a Szegedi Nemzeti Színház művészei, Tóth Jonathan olasz slágerekkel, Blaho Attila és Iski Roland pedig dzsessz-szerzeményekkel lép színpadra.

vmc_kozlemeny

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!