Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Választási kisokos, avagy tudnivalók az utolsó pillanatra

Vasárnap ismét választ Magyarország. Ezúttal két nagyon különböző típusú voksolásra kerül sor, amire még nem volt példa a rendszerváltás óta. Egyrészt az Európai Parlament magyar tagjait választhatjuk meg, másrészt szavazhatunk saját településünk polgármester- és képviselőjelöltjeire. Ugyanakkor a regisztrált kisebbségi szavazók saját nemzetiségük települési önkormányzatának képviselőire is leadhatják a voksukat, a nem megyei jogú városok lakosai pedig megválasztják vármegyéjük közgyűlését.  

A szavazókörök június 9-én vasárnap reggel 6 órától este 19 óráig várják az állampolgárokat, ahová a személyes okmányokon kívül érdemes elvinni a választásról értesítő levelet is. Ez ugyanis nagy segítség lesz a választást lebonyolítók számára. A legfontosabb azonban, hogy a lakcímkártyánk és valamilyen érvényes személyes okmány legyen nálunk – személyi igazolvány, útlevél vagy jogosítvány.

Lakcímkártya, személyes okmány nélkül nem megy

Érdemes tehát ellenőriznünk, hogy érvényesek-e ezek az okmányok. Amennyiben valamilyen oknál fogva egyik sem áll rendelkezésünkre, még az utolsó pillanatban is van megoldás. Ha a választás napján derül ki, hogy egyikkel sem rendelkezik a választópolgár, akkor minden településen nyitva tart egy kormányablak, és akkor itt, Hódmezővásárhelyen is el tudja intézni az okmánypótlást.

Fontos tudni, hogy csak ebben az esetben egy ideiglenes személyazonossági igazolvány kerül kiadásra, ezzel már tudja igazolni magát. A legtöbb kormányablak a választás hétvégéjén, június 8-án szombaton, valamint 9-én vasárnap is nyitva tart, szombaton 8-tól 16 óráig, vasárnap pedig 7-től 19 óráig. Ekkor kizárólag személyi okmányokkal kapcsolatos ügyintézésre lesz lehetőség, új lakcímet csak június 7-én, pénteken 10 óráig lehetett bejelenteni. Ezt követően hétfőig csak az elveszett lakcímkártya pótlására van lehetőség, a lakcímváltozás bejelentésére nincs.

Ha valaki nem tudja, hová kell mennie szavazni vagy bizonytalan benne, hová menjen, a Helyi Választási Iroda határozatában megtalálja a lakóhelye szerinti illetékes szavazókört.

Ha valaki mozgóurnát szeretne és igényét eddig még nem nyújtotta be, akkor a szavazás napján, vagyis vasárnap 12:00 óráig a szavazóköre szerinti szavazatszámláló bizottsághoz még benyújthatja akár egy hozzátartozó vagy más személy által.

Három X-et kell behúzni

A megyei jogú városokban – tehát Vásárhelyen is – minden választópolgár három szavazólapot fog kapni (akik viszont nemzetiségi választáson is részt vesznek, ezeken kívül plusz szavazólapokat is kapnak majd):

  • egyet az Európai Parlament megválasztásához
  • egyet a polgármesterjelöltek megválasztásához
  • a harmadikat pedig az egyéni képviselőjelölt megválasztásához.

A nevek a szavazólapon a sorsolás sorrendjében kerülnek feltüntetésre, alattuk pedig ott lesznek a jelölőszervezetek, a jelöltek nevei mellett (illetve az európai parlamenti szavazólapnál a párt neve felett) lesz egy kör. Csak az számít érvényes szavazatnak, ha ebben a körben két egymást metsző vonallal jelzi a szavazó, melyik jelöltet támogatja.

Vásárhelyen van választék

Hódmezővásárhelyen négy polgármesterjelölt pályázik a városvezető pozíciójára. Ők a következő sorrendben kerülnek a szavazólapra: első helyen Kovács Pál, független jelölt neve szerepel majd, 2. helyen következik Márki-Zay Péter, a Mindenki Magyarországa Mozgalom képviseletében, utána Grezsa István jön, aki a Fidesz-KDNP jelöltje, 4. helyen pedig Balog Norbert neve szerepel, a Mi Hazánk Mozgalom színeiben.

A 10 választókörzetben 43 egyéni képviselőjelöltet vett nyilvántartásba a Helyi Választási Bizottság. Azóta Berta Antal független jelölt visszalépett, így 42-en szállnak ringbe a 10 mandátumért.

Éljenek a szavazati jogukkal!

vmc_kozlemeny

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!