Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Makói diák nyerte a vásárhelyi pályázatot

Még a sárkánynevelésről is írtak esszét a vásárhelyi Mezőgazdasági Kar pályázatára, amelynek eredményét ma hirdették ki. Az idén tizenegyen pályáztak, a győztes a makói Koncz Patrik lett. A képen az első három helyezett.

A Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karán ma hirdették ki a középiskolásoknak kiírt Gazdálkodj okosan! című esszéíró pályázat eredményét.

A Kar a pályázatát a tehetséggondozó programja keretében írta ki és részt vehetett benne valamennyi hazai és határon túli középiskola nappali tagozatos tanulója. Előre meghatározott témakörökben egyéni cím megadásával kellett megírni az esszéket, illetve esettanulmányokat. A pályázatot beküldő diákok a legváltozatosabb témákban alkottak, a választott esszétémák között szerepelt a gyógynövények szedése, felhasználási lehetőségei az alternatív gyógyításban; a saját családi gazdaságok bemutatása, a gyümölcsök, zöldségek felhasználási lehetőségei; az öko közösségek megismertetése; az otthon tartott állatok terápiás hatása az emberre; illetve a természetvédelem és a vadgazdálkodás kapcsolata is.

Mikó Edit, a kar dékánja köszöntőjében elmondta, reméli, hogy a pályázók közül minél többen a karon folytatják majd a tanulmányait. – Mindenki, aki a mezőgazdaságot választja hivatásául, a legjobbat választja. Aki ezt a szakmát választja, soha sem fog unatkozni és mindig lesz munkája – jelentette ki.

Mikó Edit dékán reméli, hogy az esszéíró középiskolások közül többen a karon folytatják majd tanulmányaikat

A díjátadón a 11 beérkezett pályázat közül a legjobb esszékért ösztöndíjat, illetve ajándékcsomagokat adtak át.

Az első helyezést Koncz Patrik, a makói Galamb József Mezőgazdasági Technikum és Szakképző Iskola végzős diákja érte el Éltető kertem című munkájával. Második helyezést ért el Köleséri Zsófia, a Szegedi Tömörkény István Gimnázium, Művéseti Szakgimnázium és Technikum diákja Állati Jó gyógyítók című munkája, harmadik lett Agócs Dóra, a Mezőhegyesi Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium diákja A gyógynövényekben rejlő hatalom… című esszéjével.

Ajándékcsomaggal ismerték el a többi pályázó munkáját, így a tiszaföldvári Bartus Nóra Zitáét, a szentesi Dajka Dorkáét, a szegedi Elek-Savanya Márkét, a szegedi Kajcic Kittiét, a szegedi Seller Stefániáét, a szegedi Sibalin Dóráét, a bajai Szabó Zsófiáét és a gyomendrődi Zalai Lászlóét.

Az I. helyezett 100.000 forint, a II. helyezett 75.000 forint, a III. helyezett 50.000 forint ösztöndíjat nyert, melyet a Kar hallgatójaként fog majd megkapni. A 2024. évi felsőoktatási felvételi eljárásban az I. helyezésért 30, a II. helyezésért 25, a III. helyezésért 20, a részvételért 10 intézményi pontot kapnak a felvételizők.

– Állatokkal foglalkozom, van kutyám, macskám és lovam is, és látom a tartási hibákat, ezért írtam meg az Így neveld a sárkányodat! szakszerűség és felelősség társ- és hobbiállatok tartásánál, avagy megfelelő ajándék-e a háziállat? című esszémet – mondta a legérdekesebb címmel rendelkező pályázatot író Kajcic Kitti, aki szerint az emberek nem tudják, hogyan kellene tartaniuk az állataikat. – Édesanyám a Szegedi Vadasparkban dolgozik, ahová azok a kisállatok kerülnek, amelyeket megmentenek vagy amiket a határon koboznak el. A legnagyobb gond a kisállatokkal, hogy az azokat megvásárlók nem gondolnak bele, hogy az állatkölykök fel fognak nőni, azoknak helyigényük lesz és mennyi pénzbe fognak kerülni. És nem tudják, hogyan kell velük bánni. Ezt a témakört jártam körbe – fejtette ki.

– Azt írtam meg, hogyan képzelem majd el magam a családi vállalkozásunkba. Öt éve foglalkozunk gyümölcstermesztéssel körülbelül negyed hektáron – árulta el a pályázat győztese, a makói Koncz Patrik, aki a Mezőgazdasági Karon szeretne jövőre mezőgazdasági szakmérnöknek tanulni. Terve, hogy 2-3 hektárnyi földet vásárol és azon foglalkozik majd gyümölcstermesztéssel, új fajtákat telepítve a mostani kajszibarackok és birsek mellé.

vmc_kozlemeny

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!