Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Kovács Pál: Vásárhely érdeke, hogy legyen itt helyben béke

– A korrupció szelleme nagyon sok éven át bejárta a várost, most el kellene azt űzni – jelentette ki a tegnap esti susáni fórumán megjelent majd húsz embernek Kovács Pál független polgármesterjelölt, aki szerint jelenleg két nagy ember, Lázár János és Márki-Zay Péter küzdelme határozza meg a város fejlődését.

Krupiczer Ferenc és Szabó Pál képviselőjelöltek reneszánsz zenei játékával kezdődött Kovács Pál, független, de a Kőfal Egyesület által is támogatott polgármesterjelölt fóruma csütörtök este a Klauzál utcai ABC előtt, majd Szabó Pál mutatkozott be az érdeklődőknek. Elmondta, hogy a bizonytalan szavazókat akarják megszólítani, beszélgetni akarnak a susániakkal. A jogász, történész és a susáni templom kántora, aki a tagja a Vásárhelyi Történelmi Körnek is, nem titkolta, hogy 2014-ben jobbikosként lett tagja az akkori közgyűlésnek. Most azért fogadta el a Kőfal Egyesület jelölti felkérését, mert azonosulni tudott a céljaikkal és a programjukkal. A jelölt felolvasta az erre az alkalomra írt: Pál levele a susánbeliekhez című ritmikus versét, melyben megfogalmazta a fórum témáit.
A kulturális felütést követően Kovács Pál polgármesterjelölt szólt a fórum résztvevőihez.

Kovács Pál látlelete Vásárhelyről

Látleletében elmondta: a 20 év alatt elment a városból a lakosság egynegyede, nem növekedett igazából a munkahelyek száma, és itt a legkisebbek a keresetek. – Ha ez nem így lenne, a fiatalok és a középkorúak nem költöznének el. Ha ezt a helyzetet nem oldjuk meg, nem változik semmi. Programunk alapja a gazdaságfejlesztés, ha nincs több cég, a meglévők nem fognak több fizetést adni. Szegeden 75 ezerrel keresnek többet, mit Vásárhelyen – sorolta. Úgy látja, hogy azért nem jönnek Vásárhelyre a cégek, mert nincs békesség a helyi politikában. – Az átláthatóságra, a korrupciómentességre, és az adóbiztonságra is szükség lenne. Azt mondta, mindez a politikai, gazdasági diplomácia feltétele, s ez 20 éve nem volt meg a városban.

– A politikai, gazdasági mikroklímát kell megteremteni, hogy jöjjenek a cégek, most kell megfogni Vásárhelyen a pillanatot, hogy növekszik a helyi iparűzési adóbevétel. Amikor Lázár János volt a polgármester, akkor még nem államosította a kormány az iskolákat, a kórházat, ezért gyökeresen más volt a helyzet. Ma a polgármester feladata, hogy menedzselje a várost, olyan cégeket hozzon ide vagy tartson itt, melyek jól fizetnek – tette hozzá.

Kovács Pál szerint nem elég a gazdasági növekedés, mert amikor volt, akkor is sokan elvándoroltak Vásárhelyről. Azt mondta, évente 471 helybéli ment el a városból az utóbbi 20 évben, s ezzel évente 100 fiatalt vesztettünk. – A korrupció szelleme nagyon sok éven át bejárta a várost, most el kellene űzni – emelte ki.

Lázár János és Márki-Zay küzdelme határozza meg a város fejlődését

Kovács Pál szerint az sem jó, hogy országosan van Gyurcsány és szemben vele Orbán. Vásárhelyen pedig Márki-Zay Péter és szemben vele Lázár János. – A két nagy ember küzdelme határozza meg a város fejlődését. Harcoljon Márki-Zay Péter az országos ügyekért, Lázár János a Fideszért, mi meg maradjunk nyugalomban. A következő polgármesternek nem pártpolitikai alapon kell működnie. A kormánnyal és az ellenzékkel is jóban kell lennie. A vásárhelyi érdek: legyen itt helyben béke – emelte ki Kovács Pál, aki szerint 20 év alatt 7000-ről 9000-re nőtt a vásárhelyi nyugdíjasok száma, ami azért rossz, mert Régen 4,6 aktív kereső „tartott el” egy vásárhelyi nyugdíjast, most 2,8.
– Az országos átlag majd háromszorosa a vásárhelyi lakosságvesztés. A szegedi fejlesztések kiszippantják a lakosságot Vásárhelyről, de Szegeden így sem lesz elég munkaerő (a kínai autógyár megjelenése miatt), ezért vendégmunkásokat hoznak majd be, akik lehet, hogy ide, Vásárhelyre költöznek. Erre fel kell készülnünk. Most is azt látjuk, sokan vannak már most is itt, és leverik a béreket.

Helyben gyengült a Fidesz és gyengült Márki-Zay Péter is

Kovács Pál azt mondta: azt gondolják, helyben gyengült a Fidesz, és Márki-Zay Péter is. Mindkét táborban van lemorzsolódás, a harmadik erő egy harmadik pólust képez. – Ha mi nem leszünk majd jelen a közgyűlésben, valamelyik politikai erő továbbra is azt tesz majd, amit akar. Ha tőlünk 4 jelölt bejut (és 8 szavazat kell egy döntéshez), akkor abszolút többség nélkül kompromisszumra kényszerülnek velünk – ismertette a remélt helyzetet.
A polgármesterjelölt szerint amit Lázár előállított, az egy politikai termék volt. – Márki-Zay Péter elindította a várost egy más irányba, konszolidálta a költségvetést. Úgy gondolta, országosan is belép a politikába, de mindenkivel összeveszett. Most karanténszerű állapotban van. Ha 2026-ban kormányváltás lesz, akkor is karanténban marad. És ne gondoljuk, hogy a Lázár-Márki-Zay párharc nem megy el 2026-ig – mondta Kovács Pál a susáni fórumán.

vmc_kozlemeny

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!