Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Zajlik a 70. Vásárhelyi Őszi Tárlat előkészítése

Nagyszerű történelmi visszatekintést is ad majd az október első vasárnapján nyíló 70. Vásárhelyi Őszi Tárlat, mely előkészülete javában zajlik. A művészek június végétől július közepéig adhatják be zsűrizésre alkotásaikat, s most is lesznek meghívott alkotók. A zsűri körülbelül 175 tárgyat válogat majd be.

– Nem csak az idei, de a következő évek Őszi Tárlatainak előkészítése is elkezdődött, Nátyi Róbertet a tavalyi Őszi Tárlat kurátorát, most nem egy, hanem a következő öt évre kértük fel, hogy gondozza a kiállítást – mondta a mai Alföldi Galériában rendezett sajtótájékoztatón Nahimi Péter. A Tornyai múzeum főigazgatója hozzátette, megtesznek mindent, hogy a 70. Őszi Tárlatra minden összeálljon, már ezen a héten meglesznek az október első vasárnapján nyíli tárlathoz vezető időszak fontosabb mérföldkövei. – Megteszünk mindent, hogy látványos, az előző hét évtized hagyományait illően reprezentáló tárlatot hozzunk össze – mondta azzal, hogy nagyon fontos, hogy Vásárhely egy ilyet tud adni az országnak.

A Vásárhelyi Őszi Tárlat a maga 70 évével a legnagyobb múltú országos jelentőségű képzőművészeti kiállítássorozat Magyarországon. S nem csak a hagyományt adja, de azt az időbeli kontextust is, melyben nem csak a művek, de a kiállítások is értelmezendők.

Nátyi Róbert kurátor és Nahimi Péter, a Tornyai múzeum főigazgatója

Nátyi Róbert művészettörténész, a Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Kar dékánja, a Reök, Regionális Összművészeti Központ vezető kurátora azt mondta, hogy az öt év valóban egy olyan időintervallum, mely alatt lehet építeni valamit, hiszen ezek a tárlatok évről évre megújulnak, évről évre mindig valamilyen más az arculatuk. – Kíváncsi vagyok én is, hogy 5 év alatt hogyan lehet ezt úgy felépíteni, hogy egy teljes, szisztematikus ívet mutathasson. Az előző hetven év jól bizonyította, hogy az Őszi Tárlat az ország legidősebb olyan kollektív kiállítása, amely folyamatos történetre tekinthet vissza. A vásárhelyi tárlat mindig is a kortárs művészet bemutatója volt, valamiféle látleletet adva a kortárs magyar művészetből – mondta. Hozzátette, voltak olyan időszakok, melyekben a kortárs művészet egy bizonyos – szűkebb – szegmensét mutatta be, míg az ezredforduló óta egy jóval szélesebb spektrumot. Tényleg országossá bővülve.

– Ezt az országos jelentőségét fenn kell tartani, ha lehet még jobban emelni kell a tárlat presztízsét, bevonva azokat az idősebb, országosan is jelentős mestereket, akik eddig esetleg nem jelentek meg ezen a kiállításon, illetve bevonni és itt tartani a fiatalabb és a középgenerációt. Ha ezt a két feladatot sikerül párhuzamosan megoldani, akkor azt hiszem, valamit el fogunk tudni érni.

A kurátor a Vásárhelyi Őszi Tárlat organikusan kialakult karakterének megtartásáról kertészként próbál gondoskodni. Nátyi Róbert szeretné még inkább bemutatni a táblakép festészet sokszínűségét, és a multimédiás alkotásokat.

– A képkészítés most, a 21. században, nem feltétlenül csak a fatáblákat vagy a vásznakat, vagy a papírképeket jelenti, nagyon sok fajta médium, és nagyon sok kísérletező művészünk van, őket kellene behozni és beintegrálni abba a kiállítási típusba, melyet a Vásárhelyi Őszi Tárlat jelent – vázolta fel a terveit Nátyi Péter kurátor.

vmc_kozlemeny

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!