Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Karikó Katalin megkapta legújabb kitüntetését, a „Globális Egészségügyért Díjat”

Ismeretterjesztő mini előadással köszönte meg a Nobel-díjas Karikó Katalin a WHO főigazgatója által alapított „Globális Egészségügyért Díjat”. A kitüntetés átadó ceremóniáját Genfben, az Egészségügyi Világszervezet és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság közös rendezvénye alkalmából, hétfőn tartották. A nemzetközi díj a Szegedi Tudományegyetem Karikó-gyűjteményébe kerül.

,,Mindent az egészségért, egészséget mindenkinek!” – e mottó jegyében rendezik meg Genfben a WHO globális egészségüggyel foglalkozó 77. közgyűlését május 27. és június 1. között. Az élsport és a kutatói lét közötti párhuzamokra Karikó Katalin kitért néhány nyilatkozatában és az Áttörések – Életem és a tudomány című memoárjában is. A Nobel-díjas tudóst, a Szegedi Tudományegyetem professzorát a WHO és a NOB közös rendezvényén díszvendégként köszöntötték.

Tedros Ghebreyesus, a WHO főigazgatója adta át a 2019-ben alapított, a „Globális Egészségügyért Díjat”. A három idei kitüntetett: Karikó Katalin és Drew Weissman, azaz a Covid-19 elleni mRNS-vakcinák fejlesztését megalapozó két Nobel-díjas tudós, valamint Barbados miniszterelnöke, Mia Mottley.

„A Messenger RNS-t 1961-ben fedezték fel, és 60 évbe telt, mire az első két COVID-19 mRNS vakcina formájában jóváhagyott gyógyászati termékké fejlesztették”

– hangsúlyozta köszönő beszédében Karikó Katalin. A jövőről szólva kijelentette: „Az mRNS-technológiák lehetőségei végtelenek.” Az mRNS-t használva vizsgálják a kutatók az olyan betegségek megelőzésének vagy kezelésének módjait, mint a HIV, a malária, a tuberkulózis, az influenza, a légúti syncytia vírus, a majomhimlő, az Epstein-Barr vírus, a Herpes Simplex vírus, a Nipah vírus, a Borrelia, az övsömör, a rákos megbetegedések megszüntetése, valamint több akut és genetikai betegség kezelése.

A Karikó Katalinnak címzett WHO „Director-General’s Award for Global Health” elismerés, a márványlapra helyezett oklevél hamarosan megtekinthető lesz az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központ legújabb látványosságaként népszerű, „Karikó Katalin útja a Nobel-díjig és tovább” című kiállításon – tájékoztatta a Vásárhelyi Médiacentrumot az egyetem.

vmc_kozlemeny

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!