Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Vásárhelyen nem sokáig kell már sötétedés után zseblámpával közlekedniük a gyalogosoknak

A félig vagy teljesen kiégett közvilágítási lámpatesteket folyamatosan cserélik újra, így tették ezt azokon a forgalmas utcákon, melyekben az utóbbi időben már a gyalogosok is csak zseblámpával közlekedtek. A képen a Kálvin János téren dolgoznak a kivitelezők.

A vásárhelyi önkormányzat 1763, még az Elios-időkben felszerelt lámpatestet cseréltet ki a város azon utcáin, terein, melyeken a legnagyobb forgalom zajlik, s melyek a legsötétebbek. A közvilágításcserét a kivitelező cég a hétvégén is folytatta, ami nem csoda, azt – szerződés szerint idén május 31-ig be kell fejezniük.

A most lecserélendő lámpatestek közül egy korábbi időszakban 700-at már kicseréltek, így szüntetve meg a sötétséget, vagy a félhomályt például a dr. Rapcsák vagy a Petőfi utcán. Ráadásul ez alkalommal a külterületi városrészeken is végeznek hasonló közvilágítás korszerűsítést.

Mint az közismert, Vásárhely még 2012-ben cseréltette le a város teljes közvilágítását az akkori sárga fényt árasztó nátriumlámpákról LED-esekre. A papíron 60 ezer üzemórát teljesítő új világítótesteket 2012-ben cserélték le.

A beruházás teljes költsége – a korabeli sajtóbeszámolók szerint 749.502.000 forint volt, amelyben – a KEOP-5.3.0/A/09-2010-0137 számú projekt 50 százalékos támogatási intenzitásának köszönhetően – 374.751.000 forint pályázati és hasonló mértékű önkormányzati forrás felhasználására került sor.
A mintegy 6793 lámpa korszerűsítésével az önkormányzat 35 százalékkal, azaz harmadával csökkentette a közvilágítás költségeit – hangzott el az akkor a városházán rendezett konferencián.

Az már utóbb derült ki, hogy a munkálatokat fővállalkozóként annak a Tiborcz Istvánnak a cége nyerte meg, aki Orbán Viktor miniszterelnök veje. Az ügyben az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala, az OLAF is vizsgálódott, és súlyos szabálytalanságokat tárt fel. A magyar kormány végül inkább nem nyújtotta be az unió felé az Elios számláit, helyette a 13 milliárd forintot a magyar adófizetőkkel fizettette meg.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!