Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Nem kér a rosszhiszemű és alaptalan bejelentésekből a Helyi Választási Bizottság

A nyilvánvalóan rosszhiszemű és alaptalan bejelentéseik mellőzését kéri a Helyi Választási Bizottság a jelölőszervezetektől – derült ki a május 20-i ülés jegyzőkönyvéből, ahogy az is, hogy a HVB az Állami Számvevőszékhez fordul Tatár Zoltán Bertalan javaslatára, a Tiszta Vásárhelyért Egyesület Márki-Zay Pétert „népszerűsítő” szórólapja miatt.

Nem kézi vezérléssel vagy felsőbb utasításra, hanem – jogszabály szerint – egyszerű szavazattöbbséggel hozza meg határozatait a dr. Kis András által elnökölt Helyi Választási Bizottság, melyben a pártok, jelölőszervezetek delegáltjai is szavazati joggal foglalnak helyet. A HVB május 20-i ülése nyilvános jegyzőkönyvéből ez is kiderül. Ahogy az is, hogy a mostani kampányban a bizottsághoz nagy számban benyújtott kifogások miatt arról is határoztak, hogy mellőzését kérik a nyilvánvalóan rosszhiszemű és alaptalan bejelentéseknek. És az is, hogy a delegáltak javaslatait sem hagyják figyelmen kívül.

A HVB a Kőfal Egyesület azon kifogását is elutasította május 20-i ülésén, melyben Krupiczer Ferenc egyesületi elnök a Márki-Zay Péter polgármesterjelölt, Szabó Ferenc képviselőjelölt, a Mindenki Magyarországa Mozgalom és a Tiszta Vásárhelyért Egyesület vasárnapi, az Észak utcai Közösségi Házban rendezett ruha- és ételosztás szórólapját (de nem a ruha- és ételosztást) kifogásolta, mondván az a rendezvényt kampányeseménnyé változtatta és a szórólapon nem szerepelt impresszum. Fontos, hogy Krupiczer a kifogását az ételosztás napja előtt terjesztette elő.

A HVB döntése elutasítása indoklásában azt írta: a kifogást benyújtó egy jövőbeli esemény miatt nyújtotta be kifogását, a HVB azonban egy jövőbeli, bizonytalan bekövetkezésű esetleges jogsértést nem vizsgálhat.

Az ülés jegyzőkönyvéből kiderül, hogy a szavazás előtt Tatár Zoltán Bertalan, a Helyi Választási Bizottság delegált tagja a döntés előtt azt mondta, szerinte nem az ételosztást, hanem azt kifogásolta a Kőfal Egyesület elnöke, hogy azt a szórólap kiadásával a kampány részévé tette, összemosta a kampánnyal. Azaz a kifogás nem a jövőbeli jogsértésről szól.

Ambrus Norbert bizottsági tag is azt mondta, hogy a kifogásolt szórólap kétoldalas, azaz az állampolgár mindkét oldalát látja. Úgy látta, „össze vannak mosódva a dolgok, a szórólap ezért válik kampányeszközzé”.

Csányi Zita HVB tag úgy érezte, akkor lenne (a szórólap) kampányeszköz, ha most kezdődne az ételosztás. De nem kampányidőszakban kezdődött, az ételosztás folyamatos tevékenység, nem egyszeri. Az, hogy egy szórólapra került a két dolog, véleménye szerint anyagi kérdés.

Erre Tatár Zoltán Bertalan azt mondta: a HVB tehet olyat, hogy megállapítja a jogsértést és illetékesség hiányában továbbítja azt az illetékes szerveknek, további vizsgálatra. Javasolta, hogy ezt tegyék, s ezzel Ambrus Norbert is egyetértett.

Kis András, a Helyi Választási Bizottság elnöke erre azt mondta. hogy ha törvénysértést észlel a bizottság, azt jeleznie kell az illetékes szervnek. A támogatás ellenőrzése az Állami Számvevőszék (ÁSZ) feladata.

Tatár Zoltán Bertalan úgy reagált, hogy egy jelentős támogatást fogadott el a Tiszta Vásárhelyért Egyesülettől a Mindenki Magyarországa Mozgalom. Ezt kell az ÁSZ-nak kell megvizsgálnia, mennyibe került a szórólap.

A HVB elnöke azt javasolta, hogy írják bele a határozatba, hogy a Helyi Választási Bizottságnak nem feladata a támogatás ellenőrzése. Mire Tatár Zoltán Bertalan azt mondta, hogy meg kell küldeni az ÁSZ-nak a kifogást és a határozatot is.

A Helyi Választási Bizottság 5 igen és 4 nem szavazattal döntött a határozati javaslat elfogadásáról. Kiss András elnök tájékoztatta a bizottság tagjait, hogy hatáskörébe nem tartozó kérdésekben jelzéssel él az illetékes szervez felé, azaz az ÁSZ-nak küldi tovább a kifogást.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!