Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Azt akarta Lázár János minisztériuma elhitetni, hogy nincsenek adataik a tarifarendszer átalakításának hatásairól

Az Átlátszó portálnak legalábbis azt írták, közérdekű adatigénylésre, hogy ők nem adatkezelő szerv. Hasonlóan nehéz szabályosan adatokat kikérni a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetirodától is, pedig ezt az ellenzékiséggel nem vádolható Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság is kifogásolja. Lapszemle.

Az Átlátszó megkeresésére az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) lényegileg azt jelentette ki, hogy a tarifareformmal, azaz, hogy az ország- és vármegyebérlet bevezetésével kapcsolatban mekkora plusz költségei lesznek az államnak, mennyire kell a költségvetésnek ,,zsebbe nyúlni”, nincs előkészítő iratuk, nincs semmi a bevételek tervezéséről, valamint arról sem tudnak mit mondani, hogy a tarifarendszer okozta változásokra milyen tervet készítettek, kell-e többlet állami finanszírozás. Azt állították, hogy erről nem áll rendelkezésre információ a szakminisztériumban. Ez az Átlátszó szerint is elég hiteltelenül hangzott, és perre is mentek a közérdekű adatokért. A mindössze egykörös tárgyalás egyezséggel végződött – mindent ki kellett adnia a minisztériumnak.

Az ÉKM ellen indított ügyben a bíróság nem hitte el, hogy a minisztérium nem rendelkezik az adatokkal. A mindössze 1 óra 45 perces tárgyaláson a minisztérium jogtanácsosa úgy fogalmazott, „Amennyiben a Tisztelt Bíróság kitágító módon értelmezi az adatkérést, úgy a rendelkezésre álló valamennyi iratot megkereshetjük és ki tudjuk adni”, írja az Átlátszó.

A Miniszterelnöki Kabinetiroda rossz gyakorlata

De nem csak az ÉKM tart fenn ilyen rossz, és már hivatalos bírósági határozattal is kimondott, rossz gyakorlatot. A Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda sem szereti bemutatni, mire megy el a pénz, ugyanis csupán betekintést engedtek azokba a Balásy Gyula-féle szerződésekbe, melyekből kiderült, rövid idő alatt 16,6 milliárd forint közpénz vándorolt a kormánymédiához társadalmi célú reklámként – írja a portál.

Ekkor a lap a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz fordult, aminek hatására a Péterfalvy Attila vezette szervezet állásfoglalásában leírta:

korábban hasonló tárgyban már született egy állásfoglalás, amelyben a Hatóság felszólította a Kabinetirodát, hogy változtasson gyakorlatán az adatigénylések teljesítésének módjával, illetve a betekintési jegyzőkönyvekben kezelt személyes adatokkal kapcsolatban … az információszabadság aránytalan korlátozását jelenti, ha közérdekű adatigénylésre válaszul jogszerű hivatkozási alap és az Infotv. szerinti jogalapot figyelmen kívül hagyva kizárólag betekintési lehetőséget biztosít az Ön számára a Miniszterelnöki Kabinetiroda

A portál azért megjegyzi azt, hogy a CÖF-CÖKA egyik sajtótájékoztatóján azt állította, hogy az Átlátszó 24 ezer adatigénylést valósított meg, és tette böngészhetővé az adatokat bárki számára, így azok ,,külföldi érdekeket is szolgálhatnak”, ráadásul az adatok kikérése ,,nem olcsó mulatság az adófizetőknek”. Az Átlátszó feltette a kérdést: melyik az olcsóbb? Kiadni az adatokat a kérelemnek megfelelően, vagy jogtanácsosokkal, esetleg ügyvédekkel perre menni, és pervesztesség esetén a perköltséget fizetni, ráadásul közpénzen?

Az Átlátszó a CÖF-CÖKA-t megkérdezte arról, hogy a Magyar Nemzet közérdekű adatigénylései, mivel ők is élnek ezzel a jogi lehetőséggel, szolgálhatnak-e külföldi érdekeket, választ egyelőre nem kaptak.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!