Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Háborúellenes, békepárti nyilatkozatot fogadott el a közgyűlés – a fideszesek kivonultak

A nyilatkozatra Márki-Zay Péter a mai rendes ülés elején tett javaslatot. A szavazáson azonban a 14 megválasztott képviselő közül csak nyolcan voltak jelen, közülük pedig heten szavaztak igennel. A fideszes képviselők a szünetről nem jöttek vissza az ülésterembe, az előtérben várakoztak, nem szavaztak a nyilatkozatról.

A közgyűlés a mai napon a következő, háborúellenes, békepárti nyilatkozatot fogadta el:

Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Közgyűlése kifejezi elkötelezettségét a béke mellett, és elutasít minden háborús cselekedetet, és háborúra való felkészülést, háborúval való riogatást.

  1. A közgyűlés magyarázatot vár arra, hogy a magyar kormány miért engedélyezte halált okozó fegyverek Magyarországon történő átszállítását, miért szavazta meg valamennyi európai uniós szankciót, katonai segítség nyújtását, miért vett részt a fegyverszállításban, miért küldte ki a magyar hadsereg vezérkari főnökét az orosz-ukrán frontra, miért fogadta el Ukrajna 40 millió eurós uniós támogatását, miközben mindezeket hazaárulásnak minősítette és az ellenkezőjét szorgalmazta.
  2. A közgyűlés a 2024-es évben 16,5 millió forint támogatásban részesített 27 fő, a magyar kormány által háborús konfliktusba küldött és ott megsérült, Vásárhelyen szolgáló katonát.
  3. Elítéljük a magyar katonák halálos veszélybe küldését az afrikai Csádba, követeljük, hogy Orbán Gáspár és a Magyar Kormány ne veszélyeztesse a magyar fiatalok életét egy semmilyen nemzeti érdekkel nem magyarázható külföldi katonai szerepvállalással.
  4. Elutasítjuk a Fidesznek (Schmidt Mária) kötelező sorkatonai szolgálatra vonatkozó javaslatát különösen felháborítónak találjuk a magyar nők sorkatonai szolgálatának felvetését is.
  5. Elutasítjuk Lázár János miniszter úr fegyvergyárak létesítésére, számának növelésére vonatkozó kijelentését.
  6. Nem értünk egyet azzal, hogy a Magyar Nemzeti Össztermék egyre nagyobb hányadát fegyvervásárlásra fordítja a Kormány, tankok, repülőgépek mellett, kamikaze drónok beszerzésével.
  7. Aggasztónak tartjuk a Kormány háborús készülődését, amely katonai szakközépiskolák építésében, iskolai honvédelmi képzés fejlesztésében, felvételi plusz pontszámok önkéntes katonai szolgálathoz kötésében nyilvánul meg.
  8. Indokolatlan háborús uszításnak tartjuk a háborús veszélyhelyzet fenntartását, erre hivatkozva rendeleti kormányzás működtetését, különlegesen károsnak érezzük a magyar emberek közveszéllyel történő fenyegetését, a politikai ellenfelek háborúpártisággal rágalmazását.
  9. Elítéljük azt, hogy a Magyar Kormány utolsó pillanatig akadályozta a magyar nemzet biztonságát és békéjét egyedül szavatoló NATO erősítését Svédország csatlakozásával.
  10. Hódmezővásárhely valamennyi polgára nevében kifejezzük elkötelezettségünket a béke fenntartása mellett.

A Közgyűlés a határozat végrehajtásáról nem kér jelentést.

Kis Andrea még a szavazás előtt azt mondta – nehezményezve, hogy írásban nem kapták meg a nyilatkozat szövegét -, szerinte a 2018 előtti időket idézi ez, amikor a Fidesz hozott be nulladik napirendi pontként kampányszövegeket. Szerinte senki nem háborúpárti, aki Magyarországon él. Amennyiben pedig ez az önkormányzat nyilatkozata és nem egy pártté, akkor szerinte az utolsó, 10-es pont is elég lenne, mivel mindenki békepárti. – Ne csináljunk országos politikai cirkuszt – fogalmazott. Márki-Zay Péter erre reagálva felajánlotta neki, tegyen módosító javaslatot, amellyel a képviselő azonban végül nem élt, hanem egyszerűen nemmel szavazott.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!