Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Visszaszépült a „Négyesi” városképi jelentőségű épülete

Teljes eredeti pompájában – és immár állványok nélkül – látható az Andrássy és a Bercsényi utcák sarki épülete, vagy ahogy a vásárhelyiek ismerik, a „Négyesi”.

Újabb városképi jelentőségű épület újult meg, azaz kapta vissza régi fényét. Az Andrássy út 47. szám alatti, a Bercsényi sarkán álló, V-alakú épületről és az azzal egybenyitott házról tegnap került le az utolsó állványrész is, így a „Négyesi”-ként ismert ház ismét teljes szépségében látható. A megszokott színe kicsit megváltozott, hiszen évtizedeken át sárga volt.

Az épület helyi védettséget élvez. A leírása szerint zártsorú, utcafrontos beépítésben álló polgári sarokház, az utcával párhuzamos tömeggel és tetőidommal. Bejárata az Andrássy utcai homlokzat bal szélén nyílik.

A részben alápincézett, földszintes, polgári jellegű lakóház felépítése – homlokzatának eklektikus-neoreneszánsz részletei alapján, – a XIX. század végére tehető. Horizontális jellegű homlokzatának axisaiban egyeneszárású, korinthoszi fejezetű falpillérrel keretezett egyenes-, illetve a rizalitokban timpanonos, szemöldökpárkánnyal. A homlokzatot megtörő, enyhén kilépő rizalitokat balusztrádos attika koronázza, a homlokzatot konzolos főpárkány zárja, alatta növényi ornamentikás sgrafitto fríz. A rendkívül gazdag tagozatok vakolatból és gipszből készültek. Eredeti nyílászárói eklektikus történeti szerkezetek. Értékesek az épület díszbádog részletei is.

Négyesi vaskereskedés

Ániszfeld Endre építtette 1895-ben Kruzslicz Péter tervei szerint. Később Bakay György orvos magánszanatóriuma lett. A házat 1930-ban vette meg Négyesi Lajos. Az épületben működött az Ániszfeld-vaskereskedés (az Alföld egyik legnagyobb ilyen cége) és 1942-ben szerezte meg. 1945 után ifj. Négyesi Lajos vezeti az üzletet. Az épület ma is vas- és edényáruháznak ad helyet.

1895-ös újságcikk (a Bercsényi korábban Csalogány utca volt):

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!