Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Gyöngyösi Ferenc: Nem legyőzni akarom az ellenfeleimet, hanem meggyőzni a lakosokat

Hétfőtől választási különkiadással jelentkezik a hét három napján – hétfőn, kedden és szerdán – a Vásárhelyi Televízió Időben című műsora. A tegnapi, első adás meghívott vendége Gyöngyösi Ferenc alpolgármester – és a 4-es körzet jelöltje – volt, aki egyben a Mindenki Magyarországa Mozgalom helyi kompenzációs listáját is vezeti. A jelölt beszélt az eddig elért eredményekről, és a jelenlegi városvezetés jövőre vonatkozó elképzeléseiről is, amennyiben újra megválasztják őket. 

Gyöngyösi Ferenc elmondta, bízik benne, hogy a választókörzetében lakók elégedettek azzal a munkával, amit eddig végzett, és újra bizalmat szavaznak neki. Kerületében mások mellett civil fejlesztési feladatok is megvalósultak: baráti társaságával a környékbeli, főként idős lakóknak segítettek rendszeresen favágásban, fűnyírásban, tereprendezésben.

Adósságokat törleszteni, önerőből fejleszteni

A Mindenki Magyarországa Mozgalom Vásárhelyen az eddig megkezdett úton szeretne tovább menni: az előző fideszes városvezetéssel szemben ők továbbra sem hitelekből, mindig „19-re lapot húzva” szeretnék megoldani a város működtetését, hanem a tartozásokat ledolgozva, önerőből fejleszteni – a jövőben, ha a hitelteher elfogy, még jobban, mint eddig – fejtette ki az MMM jelöltje.

Az alpolgármester a város jelenlegi anyagi helyzetéről is beszélt: a rájuk hagyott tartozásból még 3 milliárd áll fenn, lekötve pedig 1,7 milliárd van, a város likviditása abszolút stabil, lejárt beszállítói tartozások nincsenek, mindenkinek időben tudnak fizetni.

A fideszes vádakra, mely szerint elmaradnak a fejlesztések, így reagált: önerős fejlesztése Vásárhelynek korábban körülbelül annyi volt, amennyi adósságot 2012-ben átvállalt a várostól a magyar állam – 22 milliárd Ft. Majd 2018-ig, Márki-Zay Péter megválasztásáig újabb 10,7 milliárd forint hitelt sikerült összehozni.

Amit fejlesztettek, azt is mi fizetjük ki gyakorlatilag utólag.

– mondta el Gyöngyösi Ferenc, hozzátéve, fideszes képviselők azzal szoktak közgyűléseken példálózni, hogy miket fejlesztettek, de annak a költségét is a mostani vezetés fizeti ki utólag, vagyis nem fair, hogy maguknak tudják be. Meggyőződése, hogy annak ellenére, hogy az adósságtörlesztés, és a város működtetése sok forrást felemészt, és kevesebb jut fejlesztésre, nincs okuk szégyenkezni. Arra a kritikára, hogy csak „tataroznak”, pedig így válaszolt:

Elnézést, azt a házat kell tatarozni, amit elhanyagoltak.

Megvonhatják Vásárhelytől a forrásokat?

Lázár János miniszter kijelentésére, mely szerint Vásárhely nem kap forrásokat az államtól, ha újra Márki-Zay Pétert választják meg, ezt mondta:

Szomorú, hogy egy országgyűlési képviselő ezt kijelentheti, ráadásul a szülővárosára.

– majd hozzátette, eddig is csak a kötelezőt kapta meg Vásárhely, nem kell megijednünk.

Az ellenfelek ígérnek fűt-fát, a Fidesz is úgy ígér, hogy közben április végére már elérte a kormány az egész évre betervezett államháztartási hiányt – mutatott rá Gyöngyösi Ferenc, aki szerint éppen ezért nem nagyon lehet nagy támogatásokra számítani a kormánytól.

Innováció és megfizethetőség a kulturális programok terén

A jelölt elmondta, a kulturális területért felelős alpolgármesterként eddig is az innováció vezérelte, ezután is ez a cálja, vagyis hogy minél több új program valósulhasson meg, és az, hogy legyenek olyan szórakozási lehetőségek, amelyek nem kerülnek pénzbe, például a tavaly elkezdett Kultúr-Tér.

Megérte a hóágyú?

Tudatos húzás volt – mondta el az MMM színeiben újrainduló alpolgármester – bár kapott hideget-meleget érte. Az vezérelte, hogy ami neki gyerekként még megadatott, azt a mostani gyerekek is élvezhessék, azok is, akiknek a szülei nem tudják elvinni őket például a Mátrába szánkózni. Szerinte minden évben van 4-5 nap, amikor lehet havat gyártani, és úgy látja, nagyon sikeres befektetés volt, amit folytatnának jövőre is.

Reális a helyi adóbevételek megduplázása?

Gyöngyösi Ferenc reagált Grezsa Istvánnak, a Fidesz polgármester-jelöltjének arra a választási ígéretére, mely szerint megduplázná Vásárhely helyi adóbevételeit.

Ehhez 12 Villeroy méretű céget kellene Vásárhelyre hozni. Nem tűnik túl reálisnak ez az elképzelés!

– fogalmazott.

Országos politika és helyi vonatkozásai

Az MMM-jelölt szerint az országban egyre több jóérzésű ember gondolkozik el azon, hogy a jelenlegi a helyes irány-e vagy sem. A kegyelmi üggyel elindult folyamat, a sorozatos botrányok eljutottak egy olyan szintre, ami befolyásolhatja a jelenlegi kormány jövőjét is – véli Gyöngyösi Ferenc.

Úgy gondolja viszont, Vásárhelyen nem az országos politikai szimpátia alapján választanak az emberek, hanem elsősorban a személyes rokonszenv alapján döntenek.

Nem legyőzni akarom az ellenfeleimet, hanem meggyőzni az ott élőket, hogy én vagyok számukra a legjobb választás.

fogalmazott végül Gyöngyösi Ferenc, aki szerint június 9-én a választási részvétel hasonlóan magas lehet, mint a 2019-es, mert azóta „nem lettek apolitikusabbak az emberek.”

Kedden este Kovács Pál, a Kőfal Egyesület támogatásával induló független polgármester-jelölt lesz az Időben választási különkiadásának vendége.

A VTV adását itt visszanézhetik:

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!