Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Készül Vásárhely „zöld akcióterve”

Csütörtökön a Városházán mutatták be Hódmezővásárhely zöldinfrastruktúra-akciótervének első változatát. Ehhez az anyaghoz jövő hét szerdáig, vagyis május 8-ig a lakosság is hozzászólhat. Az akcióterv megléte nemcsak az európai uniós pályázatok benyújtásánál fontos, de a klímaváltozás miatt is, hogy tudjuk javítani a város élhetőségét – mondta el Márki-Zay Péter polgármester csütörtökön az akcióterv bemutatóján a Városháza dísztermében.

Csütörtökön lakossági fórum keretében mutatták be a városháza dísztermében az Ex Ante Kft. által készített, Hódmezővásárhelyre vonatkozó Zöldinfrastruktúra Fejlesztési és Fenntartási Akciótervet, más néven ZIFFA-t. A rendezvény célja az volt, hogy a jelenlévők, illetve a megszólított lakosság is részt vehessen a program tervezésében, észrevételeiket eljuttassák az önkormányzathoz, aki azt a cégnek továbbítja, ők pedig beépítik majd ezeket a kész anyagba.

Szőke Balázs tájépítész szaktervezőként vett részt a munkában. Elmondta: a legfontosabb eredménye a projektnek az, hogy elkészült Vásárhely zöldfelületi katasztere, amely tartalmazza a közparkokat, fasorokat, zöldfelületi intézményeket, magánkerteket – ezekről pedig térképet is alkotnak majd. A következő években – a várostervezés folyamán – ez nagyon hasznos lehet az önkormányzatnak.

Az akciótervben négy fő célt határoztak meg: a város élhetőségének javítását, klímaváltozáshoz való adaptációt, a hatékonyabb gazdálkodást a természeti erőforrásokkal, illetve a biodiverzitás megőrzését. Ezekhez kapcsolódóan javaslatokat tettek új zöldfelületek kialakítására, és a már meglévőek megújítására, illetve felmérték a belterületi vízfelületeket, vízfolyásokat, és az ezekhez kapcsolódó lehetőségeket is.

Az akciótervet – melyet a város honlapján bárki megnézhet – május 8-ig lehet véleményezni a kovacs.ferenc@hodmezovasarhely hu email címre küldött üzenettel.

vmc_kozlemeny

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!