Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Négy évszázad népzenei kincsét állította színpadra a Péczely Alapítvány

Históriás énekek, kuruckori népdalok, virtuóz néptánc és Trianon-sirató művek. Népzenés időutazást rendezett a Bessenyeiben a Péczely Alapítvány.

A pénteken 18 órás kezdéssel a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban megtartott Történelmi korok zenéje című népzenei estet Márki-Zay Péter nyitotta meg, aki köszöntőjében az 1962-ben megalakult Kankalin Néptáncegyüttes alapítójáról, a nemrégiben elhunyt B Szűcs Istvánnéra is megemlékezett.

A több mint négy évszázadot felölelő történelmi-kulturális utazást az Aranykalász Népdalkör, a Belvárosi Népdal Együttes és a Napraforgó Népdalkör közös produkciója indította, akik három, Tinódi Lantos Sebestyén költötte 16. századi históriás éneket adtak elő.

Az est programja a bemutatott népművészeti korszakok között nemcsak népdalok, hanem prózai és lírai alkotások beékelésével igyekezett átmenetet képezni. Ennek jegyében szavalta el Nagy Imréné Zrínyi Miklós: Az idő szárnyakon jár című barokk epigrammáját, ezzel képviseltetve a 17. századi magyar költészetet.

A műsor sokszínűségét jelzi, hogy a szavalat és ének mellett instrumentális produkció is helyet kapott. Zoltán Péter zenetanár és tanítványa három tételből álló klarinétduót játszott, illetve Barna Pál a Rákóczi-kor jellegzetes hangszerén, tárogatón adott elő két kuruckori művet.

Fejes Péter önkormányzati képviselő az est több műsorszámában is részt vett. Elszavalta a Rákóczi-nótát hangszeres kíséret nélkül, majd csatlakozott a Szépkorúak Tánccsoportjának „öregesen, de ügyesen” címmel felkonferált koreográfiájához.

A 19. század népművészeti hagyományait Terhes Balázs fiatal néptáncos egyéni, majd az Árendás Néptáncegyüttes csoportos előadása jelenítette meg, végül pedig az esten fellépő népdalkörök által közösen elénekelt 20. században gyűjtött katonadal-csokor zárta a műsort.

Zárásképpen átadták az idei Péczely-éremdíjat, amelyet a helyi népzenei hagyomány ápolásásának és továbbörökítésének jegyében végzett évtizedes munkájáért idén Czékmánné Fejes Katalin zenetanárnak ítélt a Péczely Alapítvány.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!