Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Minden eddiginél több e-hulladékot gyűjtött össze ma a Szeretem Vásárhelyért Egyesület

Úgy látszik, hiába működik a Szántó Kovács János utca végén a hulladékudvar, töretlen maradt a lelkesedés az Aldi parkolójában rendszeresen szervezett e-hulladékgyűjtésnek.

– Megpróbáltam kivinni valamelyik hét végén a két, garázsban tárolt ócska tévémet, de zárva volt a hulladékudvar. Munkanapokon meg akkor van nyitva, amikor dolgozom – mondta Berezvai Lajos, aki megörült, amikor a Facebookon a hét közepén meglátta, hogy az Aldi parkolójában szombaton lesz e-hulladék gyűjtés.

Nem volt egymaga, az autósok sorban álltak egymás mögött, hogy sorra kerülve leadhassák mindazt, amit hoztak. Olyan is akadt, aki kisteherautóval érkezett, igaz azon többnyire már csak roncs automata mosógépeket szállított.

A Szeretem Vásárhelyért Egyesület reggel 8-kor kezdődött e-hulladékgyűjtési akciója sikerét az is jelzi, hogy 11-re két kamionnyit már el is szállítottak, s azt követően is gyűltek a kiszolgált tévék, mosógépek, hűtők, fagyasztók, lemezjátszók, mikrosütők, monitorok, légkondicionálók, asztali számítógépek, monitorok, laptopok és minden ami csak (valaha) elektromossággal működött.

Aki beállt az autójával a sorba, azt – aszerint, hogy mitől akart megszabadulni – ahhoz az óriáskonténerhez irányították.

– Nem kérdezték meg, hogy hívnak, nem kellett bemutatni a lakcímkártyát, s nem ellenőrizték, hogy kifizettem-e a szemétdíjat és nem volt mennyiségi korlát sem, mint a hulladékudvarban – sorolta a különbséget a nevét elhallgatni kívánó férfi, aki azért annyit elárult, hogy az otthoni fészerben lévő dolgok mellett elhozta a szülei rossz hűtőit is.

Juhász Tünde, a Szeretem Vásárhelyet Egyesület egyik alapító tagja a helyszínen azt mondta, hogy a mai immár a kilencedik e-hulladékgyűjtő akciójuk volt. – Minden tavasszal és ősszel egy-egy alkalommal, a Föld Napjához, a Földünkért Világnapjához kapcsolódóan szervezzük meg ezt az akciót. Több mint 300 tonna gyűlt össze az elmúlt alkalmakon, az adatok alapján 4300-4500 ember adta le a hulladékát. Ez is azt mutatja, hogy ennek az akciónak értelme van, a visszajelzések alapján várják az emberek ezeket az alkalmakat, érdeklődnek, mikor lesz pontosan és készülnek rá. Jellemző volt és most is az, hogy több család, és szomszédok fognak össze és úgy hozzák el az elektronikai hulladékot – tette hozzá. Azt mondta, hogy megdöbbentő mennyi újabb eszközt hoztak el. Míg az első gyűjtéseken a nagyon régi tévékészülékekből volt sok, most már elektromos kerékpárt is leadtak.

A Szeretem Vásárhely tagjai: Walterné Böngyik Terézia, Rapcsák Katalin, Daru Árpád és Juhász Tünde az egyik gyűjtőkonténernél

– Mi azért hoztuk ide a régi elektromos dolgainkat, mert erről az alkalomról szereztünk tudomást. Tudunk a hulladékudvarról is, de úgy hallottam, hogy oda évente egy darabot szabad – mondta és kérdezte is egyszerre Erdélyi Zoltán. – Most van egy tévénk, de visszafordulunk még háromért, hogy mindtől megszabaduljunk – tette hozzá azzal, ezek odahaza 20-25 év alatt gyűltek fel.

Az e-hulladékgyűjtés 2 óráig tartott, a tervek szerint ősszel ismét folytatódik majd.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!