Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Hamis aláírásokkal lett jelölt, vádemelés lett a vége

Vádat emeltek az ellen a férfi ellen, aki a 2022-es országgyűlési választásokon úgy indult jelöltként, hogy ehhez hamis ajánlásokat használt fel.

A vádirat szerint a férfi a 2022. április 3-án tartott országgyűlési választáson egy budapesti választókerületben kívánt indulni. Ehhez 2022 februárjában átvette a nevére kiállított ajánlóíveket, amelyeken az induláshoz szükséges, legalább 500 érvényes ajánlást kellett összegyűjtenie. A vádlott pár nap múlva leadott 99 darab már kitöltött ajánlóívet, több mint 700 aláírással, annak érdekében, hogy az őt támogató párt jelöltjeként országgyűlési képviselőjelöltté nyilvánítsák.

A választási bizottság az ajánlások alapján nyilvántartásba is vette, utólag azonban kiderült, hogy 52 aláírás nem a névtulajdonosoktól származik, 13 ajánlóként feltüntetett személy pedig már korábban elhunyt. A férfi, annak érdekében, hogy a választási bizottság az ajánlásokat érvényesnek fogadja el és ezáltal jelöltté válhasson, aláírásával valótlanul igazolta, hogy az íveken szereplő ajánlásokat személyesen ő gyűjtötte, és a felsorolt személyek ajánlása valós. A hamis ajánlások nélkül a férfi nem rendelkezett volna a jelöltséghez szükséges 500 darab érvényes ajánlással. A férfi a választáson végül a leadott szavazatok kevesebb, mint fél százalékát szerezte meg.

A Fővárosi Főügyészség a férfit hamis adatok feltüntetésével elkövetett választás rendje elleni bűntettel vádolja, és azt indítványozza, hogy vele szemben a bíróság tárgyalás mellőzésével, büntetővégzésben pénzbüntetést szabjon ki.

vmc_kozlemeny

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!