Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Vizsgálják a Spar panaszát

A cég és annak anyaországa, Ausztria március elején panaszolta be Magyarországot az Európai Bizottságnál a kiskereskedelmi különadó miatt. Az osztrák Spar vezetője korábban azt mondta, Orbán korábban azt kérte, engedje meg az egyik rokonának, hogy a Spar magyar leányvállalatába fektessen be.

A magyarországi kiskereskedőkre kivetett adó azóta emelkedik, hogy a kormány 2020-ban különadót hirdetett, és az adó mértéke mostanra elérte a bevétel 4,5 százalékát – írta Hans Reisch, a Spar Austria vezérigazgatója a Bizottságnak március 4-én, 11-én és 20-án küldött levelekben a Reuters cikke szerint. Álláspontjuk szerint az adó diszkriminatív a magyarországi külföldi kiskereskedőkkel szemben és ezért sérti az uniós jogot.

Az adó arra kényszeríti a külföldi kiskereskedőket, hogy veszteségesen működjenek, mivel a kiskereskedelmi szektorban a haszonkulcs 4,5 százaléknál alacsonyabb – közölte Reisch.

Rajta kívül Ausztria gazdasági és külügyminisztere is levélben fordult Ursula von der Leyenhez, az Európai Bizottság elnökéhez. Azt írta, Magyarország adópolitikája aránytalanul nagy mértékben befolyásolja a külföldi kiskereskedők nyereséges működését az országban. Szerinte ez súlyos negatív következményekkel jár a más uniós tagállamokból származó élelmiszer-kiskereskedőkre nézve.

A hírek szerint nemrég Tiborcz István próbálta megvenni a magyarországi Spart, korábban pedig a Rahimkulov család. A kormány tagadta, hogy nyomást gyakorolnának a Sparra, de Lázár János mégis támadást indított:

„Most, hogy az osztrák fűszeres-közértes, a Spar így viselkedett, felvetettem a kormányban, hogy ne tűrjük tovább a hazudozást, alaptalan állításokat tőlük, s inkább vegyük meg őket szőröstül-bőröstül”.

vmc_kozlemeny

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!