Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Aki rácsapta az ajtót Rapcsák Andrásra – a Nagy-György János interjú legerősebb mondatai

A Rendszerváltó portrék vendége Nagy-György János egykori kisgazdapárti alpolgármester volt, akit az SZDSZ-es és fideszes vásárhelyi képviselők támogatásával, Rapcsák András döntő szavazatával választottak Vásárhely alpolgármesterévé 1990-ben. A vele az Emlékpontban készített beszélgetést a Vásárhelyi Televízió ma délelőtt fél 11-kor, illetve a héten még többször is sugározza.

A traktor nyergéből az alpolgármesteri székbe került mezőgazdász alpolgármesteri programjának lényege az volt, hogy a város önellátó legyen. Nagy-György Jánost a kárpótlási törvény megjelenése után a helyi földrendező bizottság elnökévé választották. 1994 után egyéni mandátummal jutott ismét a testületbe, de akkor már egyszerű képviselőként dolgozott a külterületeken élőkért, bizottságba sem került be.

Az 1990 és 1994 közötti időszakban történtekről szólva elmondta:

Amikor 1990-ben képviselőnek választották, volt olyan szavazókör, ahol a 136 választásra jogosultból 134-en szavaztak rá – miután a külterületi választókörben egyéni gazdálkodóként jól ismerték.

Az 1990-es taxisblokád másnapján próbált a képviselő-testület először polgármestert választani, de aznap nem sikerült. Az MDF-nek és az SZDSZ-nek is volt jelöltje, de egyik sem kapta meg a szükséges 154 szavazatot. Nagy viták voltak arról, ki legyen a polgármester. Végül Marzsinai Zoltán ajánlotta polgármesternek a barátját, dr. Rapcsák Andrást, akit a Kaszinóban be is mutatott a kisgazda- és az MDF-frakció tagjainak. – Nem éreztem, hogy ezzel az emberrel kapcsolatom kellene, hogy legyen, ezért felálltam és becsaptam magam után az ajtót. Később rájöttem, hogy nagytudású ember volt, fél esztendeig jóban is voltam vele. Erőszakosnak tartottam a személyiségét. Én közvetlen, alázatos, a népet szolgáló polgármestert szerettem volna a város élére – mondta Nagy-György János, aki az alpolgármesterré választásáról elárulta: – Az SZDSZ-Fidesz tagok egy része iskola- vagy osztálytársam, vagy a szomszédom volt. Ők mondták, legyek alpolgármester. Nem akarták ugyanis vállalni az ezzel járó felelősséget.

Végül, bár ő nem szavazott Rapcsákra, de az szavazott rá, a polgármester egy plusz szavazatával lett belőle alpolgármester.
– Azt mondtam neki, nem szavaztam rád, de melletted leszek, míg a város érdekeit nézed. Rapcsák András erre azt válaszolta: vágjam hátba, ha nem így tesz. Ez többször majdnem így is történt – idézte fel az emlékeit azzal, hogy a kisgazdák nem is támogatták, hogy alpolgármester legyen.

A volt alpolgármester szerint a Rapcsák-korszak mérlege: sokat fejlődött a város, de elég rossz hírünk volt az országban, épp az erőszakossága miatt.

Arra a kérdésre, hogy „Mit értünk el a rendszerváltás óta?”, azt mondta, ma is a csillagos égben van az államadósság. Úgy látja, Magyarországon irányított rendszerváltás történt, tele volt az országgyűlés titkosügynökökkel. Az összes nemzeti vagyont eladták. Úgy látja, hogy juthattunk volna sokkal előrébb, mint ahogy most vagyunk.

Elárulta, hogyan akadályozta meg az egyik befolyásos embert, hogy a kárpótláson ellenfél nélkül licitáljon egy erdőre, hogyan járt utána a közbeszédben csernobili bőrök Vásárhelyre szállításáról szóló híreknek, hogy szúrta ki, a Kopáncsra illegálisan szállított festékhulladékot, s miért kezdett fakeresztek állításába Székelyföldön.

A beszélgetést, ma (kedden) délelőtt fél 11-kor a Vásárhelyi Televízió sugározza, de többször is ismétli. Hogy pontosan mikor, az kiderült a tévé műsorújságjából.

vmc_kozlemeny

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!