Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

A magánegészségügyben duplájára nőttek az árak a járóbeteg ellátásban

Átlagosan 10-25%-kal nőttek a magánegészségügyi szolgáltatások árai. A szakemberek szerint a járóbeteg ellátásban emelkedtek a legdrasztikusabban az árak: akár duplájukra is. A műtétek tekintetében ugyanis már elérték azt a plafont, amelyet még van, aki meg tud fizetni.

Az inflációt, a rezsiköltségek emelkedését, az egészségügyi dolgozók bérének növekedését sorolják a szakemberek a magánegészségügyi szektorban tapasztalható jelentős áremelkedés okai között.

“Még egy átlagos vizit régebben 10-20 ezer forint körül volt, ma már inkább egy átlagos járóbeteg-szakrendelésen egy vizit az inkább egy 30 és esetleg még a 40 ezer forintot is eléri, tehát inkább duplázódtak ilyen szempontból az árak”

– ismertette Rékassy Balázs, egészségügyi közgazdász az ATV-nek.

Elérték az árak azt a plafont, amelyet a vásárlók hajlandók fizetni, tehát nem tudják tovább emelni az áraikat a magánegészségügyi szolgáltatók, mindenhol az a visszajelzés, hogy a profitjuk elillant az elmúlt fél évben.

Elsősorban azok a klinikák, akik a Covid alatt jelentős forgalomnövekedést tapasztaltak, jelentős bővülést csináltak, fekvőbeteg ellátást építettek, ezek a fekvőbeteg ellátó kapacitások, hűtőkapacitások, ezeknek egy része kihasználatlan, hiszen nincsen az embereknek azért a zsebükben nagyon sokszor 3 millió forintjuk azért, hogy a magánellátásban megműttessék magukat.

Az egészségügyi költségek emelkedése már a gazdaság egészére is kihatással van: a szakemberek szerint mivel egyre nagyobb szeletet jelent a háztartások kiadásaiban, kevesebb jut az egyéb termékek fogyasztására, így azokon a területeken visszafogja a költéseket.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!