Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Az unióban utolsóként továbbra is vényköteles marad az esemény utáni tabletta – hiába a szakmai tagozat véleménye

A kormányzat nem gondolkodik a szabályozás módosítását. Pedig az Egészségügyi Szakmai Kollégium Szülészet és Nőgyógyászat Tagozata is kiállt és 50 ezer aláírás is jött az eltörlés mellett.

A kormányzat azonban azt közölte a Népszavával, hogy: „A törzskönyvezett készítmények receptkötelességéről az illetékes törzskönyvező hatóság dönt. Magyarországon nem változott a szakmai álláspont: sürgősségi fogamzásgátló rendelésére csak az ellenjavallatok ellenőrzése mellett kerülhet sor, ami a kockázatok miatt nőgyógyászati megítélést igényel. A kormány a fentiek alapján nem tervezi a szabályozás módosítását.”

Egy szülész-nőgyógyász a portálnak úgy nyilatkozott, hogy korábban ő is a szigorúbb hozzáférést támogatta, miután a nők tíz százalékánál a hormonkészítmények súlyos trombózist és embóliát okozhatnak. Ezért ő fogamzásgátló tablettát is csak úgy ír fel, ha előtte megtörténik a korrekt kivizsgálás, amely kizárja ezt a kockázatot. Azóta a gyakorlat azt mutatja, írja a Népszava, hogy a sürgősségi osztályokon éjszakánként jelentős kapacitást kötnek le azok, akik csak egy ilyen receptért ugranak be. Pedig a tabletta bevételére még az aktus után 72 óráig van lehetőség, ráérne másnap a háziorvost felkeresni. Van olyan hely az országban, ahol csak azért, hogy ne akadályozzák a betegek ellátását, előre megírt receptekkel várják az érintetteket. Tehát ez a cél, a korrekt kivizsgálás eleve nem történik meg, ráadásul van olyan magánszolgáltató, amely alig több mint tízezer forintért felírja az e-receptet, amely aztán bármely patikában beváltható..

Idén januártól Lengyelországban is recept nélkül elérhetővé teszik a sürgősségi fogamzásgátlót. Így Magyarország marad az egyetlen olyan tagállam az Európai Unióban, ahol marad a receptkötelessége a tablettának. Egyébként már Magyarországon is 2009 óta zajlik vita erről a kérdésről, és el is törölték a vényhez kötöttségét, majd Fidesz győzelmével végződő választások után azonnal módosították ezt a döntést és maradt a tabletta recepthez kötése.

Donald Tusk bejelentése után a Patent Egyesület petíciót indított az esemény utáni tabletta szabad elérhetőségért, ezt az elmúlt másfél hónapban csaknem ötvenezren írták alá, írja a portál.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!