Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Hétfőn folytatódik a volt vásárhelyi Fidelitas-alelnök kábítószeres ügyének tárgyalása

F. Józsefet és két társát az ügyészség jelentős mennyiségre elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntettével vádolta meg, az ügy tárgyalása hétfőn délelőtt folytatódik a Szegedi Törvényszéken.

Az ügy csöppet sem érdektelen pikantériája, hogy F. Józsefet a 2020. február elején megalakult Fidelitas vásárhelyi csoportjának elnökévé választották, azaz a vádiratban szereplő időpont előtt.

A hírt egyébként Korponai Ernő, a Fidelitas megyei elnöke tette közzé Facebook oldalán 2020 februárjában, majd ez alapján a kormánypárti helyi sajtó is megírta.

A Fidelitas vásárhelyi szecvezete megalakulásáról szóló Facebook poszt.

Amikor az ügy kirobban, a vásárhelyi Fidelitas elnöke az alábbi posztot tette közzé.

A vádirati tényállása szerint 2021. év tavaszán a növénytermesztéshez szükséges ismeretekkel rendelkező, akkor 27 éves F. J. mezőgazdasági őstermelő megállapodott az alacsony jövedelemmel rendelkező N. I. J. és N. I. J.-vel, hogy a tulajdonukban álló hódmezővásárhelyi ingatlan területén a tanyafelújításhoz szükséges pénz megszerzése érdekében kábítószert termesztenek, hogy a kifejlett növényegyedekről származó kábítószert F. J. értékesítse.

A megállapodásnak megfelelően F. J. vádlott 600 darab feminizált (nőiesített) kender vetőmagot egy ismeretlen személytől megvásárolt, azokat átadta N. I. J. és N. I. J. vádlottaknak, akik a 600 darab kender vetőmagból 400 darabot a tanyájuk körül tápanyagban gazdag virágföldkeverékbe ültették.

A vádlottak a tanya egyik oldalában, valamint a tanya mögött két ültetvényt hoztak létre, melyeket folyamatosan gondoztak, 50 centiméter magas hálóval körbekerítettek, és kültéri biztonsági kamerákkal folyamatosan ellenőriztek.

A már beérett egyedeket F. J. és N. I. J. vádlottak a tanya padlásán és az udvaron kifeszített kötelekre erősítve szárították, a már kiszáradt virágokat és növényi törmeléket pedig edénybe tették és várták, hogy F. J. a pénz kifizetését követően elvigye, majd értékesítse.

2021. július 8-án a Hódmezővásárhelyi Rendőrkapitányság a tanyán lefoglalt 322 tő kábítószer tartalmú kendernövényt, melynek tiszta hatóanyag tartalma 530 gramm, a már lefoglalt, kiszárított növényi törmelék és gubacs totál THC tartalma 33,5 gramm, valamint 70,4 gramm volt. Így a tanyában lefoglalt kendernövény totál THC tartalma mindösszesen 633,9 gramm, amely meghaladja a jelentős mennyiség alsó határát, annak 5,2 szerese (528%-a),

A Csongrád-Csanád Vármegyei Főügyészség a vádlottakat jelentős mennyiségre elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntettével vádolta meg.

Az ügy eddig lassan haladt, a rendőrségi akció és a vádemelés között 13 hónap alatt sem emeltek vádat. Majd 16 hónappal később kiderült, hogy „a cselekmény minősítésének változása folytán a nyomozást a továbbiakban a Csongrád-Csanád Megyei Főügyészség irányítja”. A minősítés ugyanis súlyosbodott a lefoglalt kábítószer hatóanyagtartamának pontos megállapítását követően, a nyomozás pedig azért nem zárult le.

Tavaly júliusra azonban megtörtént a vádemelés. A főügyészség a vádlottakkal szemben szabadságvesztés és közügyektől eltiltás kiszabására, valamint a kannabisz növények elkobzására tett indítványt.

Az idén januárban a Szegedi Törvényszéken zajlott előkészítő ülésen a három vádlott már tagadta a bűncselekmény elkövetését, annak ellenére, hogy azt a rendőrségi kihallgatáson még elismerte.

Az ügyet hétfőn tárgyalja a Szegedi Törvényszék.

vmc_kozlemeny

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!