Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

A magyarok többsége szerint Orbán a ,,hunyó” a kegyelmi ügyben

Legalábbis ez derült ki a Republikon Intézet február végi reprezentatív felméréséből. A teljes népesség körében többen gondolják őt a valódi bűnösnek, mint Novák Katalint, bár az ő százalékai sem alacsonyak. A Fidesz szavazók ezt viszont máshogy gondolják.

A kutatás 1000 fő telefonos megkérdezésével készült 2024. február 21-28. között. A kutatás nem, kor, iskolai végzettség és lakóhely szerint reprezentatív az ország felnőtt korú lakosságára. A hibahatár +/- 3,2%

Kettejükön kívül az összes válaszadó 14 százaléka gondolja felelősnek Balog Zoltánt, míg Varga Juditot 2 százalék. A többiek nem tudják vagy nem válaszolnak. Teljesen más az arány a Fidesz-KDNP szavazói körében, az ellenzéki szavazók több mint fele viszont Orbánt tartja a felelősnek:

Orbán felelősségét sokan azért gondolják megalapozottnak, noha ezt hivatalosan a miniszterelnök és környezete tagadja, mert Varga Judit által a kormány egy tagjának a ,,kezei között” is átment ez az ügy. Információk szerint Varga először nem is támogatta a kegyelmi kérvényt, majd Novák után mégis ellenjegyezte azt.

A kutatás készítői kitérnek arra, hogy a kormánypártoknak eleve érdekében állna, hogy az informátorok arról tájékoztassák az oknyomozó újságírókat, hogy Balog Zoltán a miniszterelnök tudta nélkül cselekedett, hiszen a református püspök bukásának politikai súlya kisebb, írja a Telex.

A kutatás külön kezelte a névleg ellenzéki, azonban számos kérdésben a kormány álláspontján álló Mi Hazánk szavazóinak válaszát.

vmc_kozlemeny

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!