Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Hatvannyolc, fogyatékkal élő versenyző csobbant a vásárhelyi uszoda vizébe

A XXI. Fogyatékkal Élő Sport- és Szabadidős Megyei Úszóverseny Megyeri Attila Emlékversenyét rendezte meg ma délelőtt a Gyarmati Dezső Sportuszodában a Fogyatékkal Élők Csongrád-Csanád Vármegye Sportegyesülete és az Aranyossy Ágoston Református Óvoda, Általános Iskola és Szakiskola.

A megmérettetésen összesen 12 (csongrádi, makói, szentesi, szegedi és vásárhelyi) csapat 68 versenyzője indult, köztük több, mint húszan az Aranyossy iskolából.

– Jó sokat kellett gyakorolnom, hogy most eljöhessek ide, de megérte – mondta Szabó-Üveges Lajos Tamás, az Aranyossy iskola 4. a. osztályos diákja, aki keddenként, csütörtökönként és néha szerdánként is járt edzésre, gyors-, hát- és mellúszásra. – Ezek nagyon jók nekem. Úgy gondolom, hogy ezen a versenyen két második és egy első helyet is elérhetek – fűzte hozzá azzal, hogy három éve jár úszni, s a gyorsúszás a kedvence.

– Öt versenyszámban, 20 méteres mell-, 20 méteres gyorsúszás, 50 méteres mell- és 50 méteres gyors- és 50 méteres hátúszásban indulnak a versenyzők – tudtuk meg Csordás-Makó Ildikótól. – Bár van különbség az ép és a sérült gyerekek között, de azt gondolom, hogy ez a medencében tud a legjobban eltűnni. A sérült gyerekek életében a legerősebb felzárkóztatóbb terület a sport, ebben könnyebben megszűnnek a meglévő akadályok, mint a tanulás közben – tette hozzá az Aranyossy intézményvezetője. Hozzátette, az úszás az agyi tevékenységre is jelentőst hatást gyakorol, de hat a személyiségfejlődésre is. – Folyamatosan figyelemmel kísérjük tanulóink fejlődését, s kollégáink folyamatosan bátorítják is őket. Ők látják, hogy ki az, aki értelmében, érzelmeiben képes arra, hogy induljon egy ilyen megmérettetésen – emelte ki Csordás-Makó Ildikó.

– Ti itt most bebizonyítjátok szüleiteknek, tanáraitoknak, hogy komoly eredményt tudtok elérni – mondta a rendezvény megnyitóján Márki-Zay Péter polgármester.

Márki-Zay Péter a város nevében köszöntötte a résztvevőket

Toponári Gábor, a FODISZ, azaz a Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetség ügyvezető elnöke pedig megköszönte a városnak, hogy helyszínt ad a versenynek. A gyerekeknek azt mondta, lehet, hogy köztük van az, aki majd részt vesz a paralimpián. Addig is azon dolgozik a szövetség, hogy a mindennapi sportolás mellett lehetőséget biztosítsanak a versenysportra.

A megnyitó után bemelegítettek a versenyzők, majd számonként egymás után ereszkedtek a medencébe, hogy nagy-nagy hajrában tegyék meg a távokat abban az úszásnemben, melyben a legkiemelkedőbbek. A verseny végén a legjobb versenyzők és csapatok díjakat vehettek át.

A legeredményesebb intézmény az Aranyossy Ágoston Református Óvoda, Általános Iskola és Szakiskola csapata lett, mely 33 érmet, köztük 20 aranyat, 8 ezüstöt és 5 bronz érmet szerzett. A szegedi Klúg Péter Óvoda, Iskola és Szakiskola 20 érmet, a vásárhelyi Kozmutza Flóra Óvoda, Általános Iskola és Szakiskola csapata 17 érmet szerzett. A legfiatalabb versenyző 7, míg a legidősebb 60 év feletti volt.

A verseny legeredményesebb úszója, az Aranyossy diákja, a mindhárom versenyszámát megnyerő Galamb Dániel vihette haza a Megyeri Attila Emlékkupát.

vmc_kozlemeny

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!