Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

A gazdin múlik a kutyája viselkedése

Ez is kiderült Putnik-Mayer Yvette gazdiképző kedd esti vásárhelyi előadásából.

– Ha egy gazdi például nem tudja szobatisztaságra nevelni vagy szocializálni a kutyáját, akkor a probléma általában otthon van, vagy a kutya mikrokörnyezetében. Ahogy Amerikában Cezar Millan, úgy én is a problémához megyek ki. És soha nem azzal kezdem, hogy a kutyát mondjuk megtanítom ülni vagy feküdni, hanem a gazdival kezdünk beszélgetni, ugyanis mindig kiderül, hogy a probléma forrása ő. Valamit mindig másként csinál, vagy a kutya másként kódolja a gazdi üzenetét – hangsúlyozta Putnik-Mayer Yvette, Ember kontra kutya. Avagy mit rontunk el, amit észre sem veszünk című kedd esti, a Németh László Városi Könyvtárban tartott előadása előtt.

Hozzátette: amint kibeszélik a probléma forrását, azt azonnal meg is tudják oldani.

Az interaktív, érdekes előadásra nem egymaga érkezett a gazdiképző, hanem magával vitte Bingót, az örökbefogadott kutyusát (jelenleg az egyetlent), mely békésen ismerkedett a közönség tagjaival.

Bingó is követte az előadást, de ismerkedett is a közönség tagjaival

– Ha megismertük a problémát, akkor akár 2 óra alatt változtatni tudunk a kutya viselkedésén, legyen az akár az ugatás, hogy szétcsaholja a nap 24 óráját, vagy rátámad más kutyákra. Az agresszió komolyabb probléma, de ebben a gazdinak is rengeteget kell változtatnia, hogy a kutya változzon – mondta az előadó. – A két órába az szokott beleférni, hogy a gazdi elgondolkodik, nagyon sok mindent megért, a megoldásokat el tudja fogadni. Ahogy ő változtat, úgy változik vele a kutya is. Nagyon sok gazda nem veszi figyelembe a kutyája ösztönét, emiatt a vele való konfliktust sem tudja hatékonyan megoldani – vázolta a folyamat eredményét és a fő okot Putnik-Mayer Yvette, aki 9 éves kora óta foglalkozik kutyákkal, igaz ez elsőt, egy német juhászt édesanyjuk tiltása ellenére a testvérével közösen csempészték be otthonukba. S ez a kutya lett a legnagyobb barátja gyerekkorában, olyannyira, hogy még fagyizni együtt mentek.

Majd felnőttként már tudta, mit kell csinálni az ebekkel, s egy idő után már nemcsak tudta, de írni is kezdett róla. Kérdésünkre azt mondta, találkozott már olyan esettel, amikor a kutya és a gazdája közötti kapcsolat nem lehetett helyre hozni. Ha a gazdi nem tud változtatni magán, akkor a kutyája sem fog változni. – Szeretek több módszert is elmondani a gazdának, azzal, hogy próbáljuk ki, nála melyik működik, melyik a megfelelő a gazdi és a kutyája számára. Kidolgoztam a saját, ösztönközpontú módszeremet. Arra jöttem rá, hogy ha a kutyákkal úgy kommunikálok – úgy nevelem, szidom őket – ahogy az anyakutya tenné, az roppant érthető számukra és rögtön tudnak változtatni, megértik, mit kérek tőlük – árulta el Putnik-Mayer Yvette.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!